Kultur

Bokrean – ett jippo från 20-talet

Kanske har du sett att många äldre böcker har priset tryckt på baksidan? Under många år hade böcker alltid ett fast pris som bestämdes av förlaget och alla böcker kostade samma i alla affärer. Enda chansen att få köpa billigare böcker var en gång om året –  på bokrean i februari.

Förr i tiden såldes böcker på kommission, vilket innebar att bokhandlaren inte köpte in böckerna för att sälja dem, utan de sålde dem på uppdrag av förlaget. Det var alltså förlaget som ägde böckerna ända fram tills en kund köpte dem i bokaffären. Det var förlaget som satte priserna på böckerna och det var också förlaget som bestämde vilka böcker som skulle reas ut. På 1920-talet började man med en mer uppstyrd bokrea. Det gick då till så att förlaget kallade in alla kvarvarande exemplar av utvalda titlar, räknade dem och tryckte en katalog. Från början hade man inte en gemensam startdag, utan ett förlag började med sin rea och sedan följde andra efter. Hela branschen började samordna rean på 1930-talet och 1940 gick tre förlag samman och tryckte den första gemensamma katalogen. Bokrean blev ett återkommande jippo som växte mycket under 50- och-60-talen. På 70-talet tappade bokrean en del i kraft. Böcker hade börjat säljas på varuhus och i bokklubbar till ett lägre pris. Det dök upp samma titlar på bokrean som varit med förut och många tyckte att priserna inte var tillräckligt attraherande. Något decennium efter detta vidtog branschen åtgärder för att vända trenden, bland annat en rejäl prissänkning och att vissa typer av bindningar valdes bort, till exempel kartonnage.

Bokpris

Har du någon äldre bok hemma? Ta en titt på baksidan. Det ör ganska intressant att veta vad böcker kostade förr och sedan jämföra med vad lönerna låg på under samma tid.

Ganska mycket har förändrats sedan kommissionstiden. Människor äger många fler böcker idag än folk gjorde förr. Dels för att böcker blivit billigare och vi har mer pengar att röra oss med, men också för att det finns kvar väldigt mycket äldre böcker inom familjerna. Idag sker hälften av alla Sveriges bokköp på nätet. Den andra hälften består till stor del av köp hos stormarknader och matbutiker. Alla som säljer böcker är fria att själva sätta priser och man kan köpa böcker till reducerat pris året om. Det är inte bara för att sälja ut sitt befintliga lager som butikerna och förlagen rear ut böcker. Till bokrean trycks också nya böcker! Populära titlar tillverkas i billigare kvalitet med tunnare papper. Väldigt bra tycker en del, andra tycker att bokrean har blivit urvattnad och mist sin glans. Vad tycker du?

Text & bild: Regina Johansson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s