Hem & Trädgård

Odlingskalender för april, maj och juni

Det kan vara svårt att hålla reda på när det är lämpligt att göra olika moment i trädgården och när man ska så de olika sorterna för att det ska bli så bra som möjligt. Det är bra att själv föra en trädgårdsdagbok för att veta när man gjorde de olika momenten förra året och för att veta vilka sorter man sådde. Här kommer en fortsättning på vår miniserie om året i trädgården  – dags för andra kvartalet!

APRIL

I april kan det vara vår och härligt väder, eller fortfarande vara vinter. Man får anpassa sig efter jordtemperaturen när man sår de olika grödorna. Man ska inte börja gräva eller gödsla förrän jorden ”reder sig”. Att veta när jorden är redo att bearbeta kräver erfarenhet och är svårt att läsa sig till, bästa sättet att få erfarenhet är att prova. När jorden är redo så är den lätt att gräva i och faller sönder när man tar i den, i motsats till att den klumpar ihop sig och fastnar på spaden. Det beror också på vad man har för jordkvalitet och vilket läge landet ligger i. En sandjord i söderläge reder sig tidigare än lerjord i norrläge.

planera din odling

Även om det börjar klia i fingrarna efter att få börja gräva när våren kommer så är det bäst att vänta med grävning och gödsling tills jorden rett sig.

I april kan du så morötter, purjo och sallat utomhus både frön och plantor är tåliga. Är det dåligt väder eller kallt sår du purjon inne och morötterna får vänta. Blommor som passar att så tidigt är pensé, krasse och ringblommor.

Så fort det är plusgrader så  börjar ogräset växa. Därför kan det vara bra att ligga steget före och rensa där du ska så senare, men ta det försiktigt med att trampa i jorden där du ska odla för man förstör lätt jordstrukturen när man trampar till i landet.

Plantera om dina plantor som du sått inomhus tidigare. I april är lagom att så dina gurkväxter inomhus gurka pumpa och squash.

Planera din odling

Plantera isär dina småplantor så att de fortsätter växa.

MAJ

Nu i maj är det mycket att göra i trädgården det mesta ska sås och sättas. Jorden bör ha en temperatur på över tio grader innan du börjar, annars ruttnar fröerna lätt.

Potatis tål ingen frost när den kommit upp så det är ingen ide att börja för tidigt. Får rödbetorna frost så går de i blom och det blir ingen beta. Rödbetor ska man så väldigt glest 15-20 cm mellan fröna, varje frö består av flera små fröer och om alla gror blir det alldeles för tätt.

Bönor är väldigt känsliga för fukt och kyla så de bör man vänta med att så till slutet av maj eller början av juni.

Vänta med att klippa ner bladen till överblommade påsk- och pingstliljor, de behöver vissna ner helt först så att näringen i bladen kan gå tillbaka ner i löken.

Nu kan du avhärda dina plantor som ska planteras ut senare, till exempel tomater, paprika och gurkväxter. Avhärda betyder att man ställer ut plantorna i ett skuggigt och läigt läge på dagtid från slutet av maj och fram till de ska planteras ut för sommaren.

JUNI

Nu är det dags att så det du inte hunnit med tidigare, det gör inget att komma igång lite sent för det brukar hinna ikapp. Nu kan det vara lagom att så en andra omgång med sallatsfrön för att kunna skörda längre fram i sommar.

Fortsätt att rensa ogräs så att plantorna får en bra start i livet, om de blir för överväxta så kan det vara svårt för dem att ta sig.

Kupa potatisen när blasten är ca 15 cm hög. Potatisarna växer ut från blasten precis under jorden och det blir fler och man minskar risken för att de ska bli gröna av solljuset när man kupar dem.

Det är också nu i juni när ”järnnätterna” har passerat som du kan plantera ut dina förodlade plantor. Lägg gärna fiberduk över de känsligaste som gurkväxterna.

Järnnätterna infaller i början av juni och risken att det blir en frostnatt efter 5:e juni är liten. Sen är det fritt fram att sätta ut alla sorters plantor hela dygnet.

Läs också kalendern för första kvartalet: Planera din odling.

Text & bild: Magdalena Jorkvist

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s