Livsstil

Studentbalen

Studentbalen är för de allra flesta den första riktigt tjusiga festen. Här finns möjligheten att verkligen ta ut svängarna och bli hur tjusig som helst. Den traditionella klädkoden på en bal är högtidsdräkt vilket innebär aftonklänning för kvinnor och frack för männen. Vid studentbalerna råder dock oftast inte fullt så strikt klädkod. Istället är det vanligen mörk kostym som är klädkoden. För män innebär detta traditionellt mörkgrå eller mörkblå kostym, vit skjorta och slips eller fluga. På senare tid används även svart kostym, vilket traditionellt varit reserverat för begravning. Kvinnor bär knälång klänning eller kjol. Fast inte heller detta är särskilt strikt eftersom klädsel mörk kostym säger att kvinnans klädsel inte skall vara med bara axlar och kjolen skall inte vara golvlång. En kombination av de båda klädkoderna kan alltså anses råda på studentbalen.

1

Inför studentbalen är det många val som en behöver ta ställning till där den viktigaste frågan bör vara hur mycket den får lov att kosta! En studentbal kan lätt kosta många tusen kronor och det är viktigt att fundera över vad pengarna skall läggas på. Den största utgiftsposten är kläderna. Det finns dock fler  val att göra. Vill jag få håret gjort hos frisör, naglarna ordnade och sminket lagt av ett proffs? För många av oss är studentbalen ett av få tillfällen då en verkligen får möjlighet att klä upp sig vilket gör att en så klart vill passa på.

2

Kläderna

Det finns flera möjligheter beroende på budgeten. För den som vill köpa kläder kan det vara klokt att inte bara titta i butiker för aftonkläder. Det finns en stor marknad för begagnade aftonkläder. Här finns verkligen möjligheten att göra riktigt bra fynd. Kläderna är oftast bara använda någon enstaka gång men säljs betydligt billigare än vad det skulle kosta att köpa nytt. Kanske finns det någon i bekantskapskretsen som har kläder att låna ut. Varför inte passa på att sy en helt egen kreation. Något som en kanske inte tänker på i sammanhanget är att de vanliga klädkedjorna ofta har kläder som kan passa även till bal. Våga tänka utanför ramarna och vara lite kreativ! Vintage är även en stor trend idag och där finns verkligen möjligheten att hitta något unikt.

3

Skor

Är det något som en skall lägga sina pengar på så är det bra skor. På studentbalen kommer mycket tid att att tillbringas både stående och dansande. Då gäller det verkligen att ha ett par skor som en kan trivas i en hel kväll. När ett par aftonskor skall inhandlas gäller det att pröva dem noga i affären. Hur höga klackar en klarar av beror på vana. För den som vill ha höga klackar på sin studentbal gäller det således att börja träna i tid.

4

Smink och hår

Det gäller att vara ute i god tid när det skall bokas frisör till studentbalen. Vill du kunna välja mellan olika frisörer kan det vara klokt att boka tid minst ett halvår i förväg. Även vad gäller frisyr och smink finns det andra möjligheter än att gå till en frisör eller make up artist. Finns det någon i din omgivning som du tycker är duktig på smink och hår så passa på att fråga om hen vill ha hedersuppdraget att hjälpa dig till studentbalen. På nätet finns även gott om steg-för-steg beskrivningar både vad gäller smink och hår. Här finns även filmklipp där det är lätt att följa exakt hur en frisyr eller sminkning skall göras.

5

Accessoarer

Det är ofta accessoarerna som lyfter en outfit och gör den till det där lilla extra. En enkel klänning kan med fördel kompletteras med ett iögonfallande halsband eller örhängen. Glöm inte bort handväskan! Matcha gärna handväska och skor som en rolig detalj. Idag finns ett fantastiskt utbud av accessoarer till håret. Testa en blomma i frisyren eller se om den gör sig bättre på klänningen.

6

Det viktigaste med hela balen är dock inte kläderna eller den perfekta frisyren. Det viktigaste med studentbalen är att ha riktigt roligt tillsammans med sina vänner. det är en kväll man kommer att minnas för framtiden. Den som tio år senare tänker tillbaka på sin studentbal minns knappast om någon hårslinga låg lite fel. Det man istället minns är människorna och känslan av att vara med om något stort.

7

Inspirationsbilderna i artikeln innehåller nya aftonklänningar likväl sådana som är hittade på loppis. Här finns sådant som är uppsytt till en specifik person för hennes stora dag. Det finns även kläder köpta på våra större klädkedjor. Hår och smink har ordnats med enkla medel och med hjälp av steg-för-steg beskrivningar.

Text: Liza Kettil

Bild: Liza Kettil

2 svar »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s