Kultur

Land Girls

Skildringar från andra världskriget finns det gott om inom film, television och böcker. De flesta av dessa skildringar visar själva kriget vid fronten och är fyllda med mycket våld och tragedi. Vid sidan om kriget som pågick fanns även en vardag. Vid fronten var nog den där vardagen tämligen lik den vi kan se i dessa olika skildringar. Att aldrig veta om nästa stund blir ens sista kan inte vara något annat än fruktansvärt. Fast bortom fronterna där striderna pågick så fortsatte livet till trots.

Serien Land Girls skildrar livet på den engelska landsbygden under andra världskriget. Tittaren får följa kvinnorna i Women’s Land Army som var en civil organisation vars uppgift var att med kvinnor ersätta männen inom jorbruket

landgirls1

De flesta av kvinnorna i WLA kom från landsbygden men även stadens kvinnor sökte sig till möjligheten att få bidra till att stötta landet under kriget. Land Girls utspelar sig på godset Hoxley och främst på en av dess gårdar. Även om kvinnorna som arbetar på gården befinner sig långt från fronten så blir krigets närvaro ändå ständigt tydlig. Dels blir de utsatta för bombningar och de fruktar ständigt de ögonblicket de skall få besked att en närstående stupat i kriget.

landgirls2

Land Girls är sevärd ur många aspekter. Dels skildras starka kvinnliga karaktärer som inte tvekar att arbeta hårt för att uppnå sina mål. Det skulle vara intressant att följa dem efter kriget för att se hur de klarar att ställa om till att åter finnas i bakgrunden och låta männen sköta allt. Dessvärre utspelar sig de tre säsongerna av Land Girls under själva kriget. Däremot finns den mycket sevärda serien Bleatchley Circle som tar upp precis den problematiken.

Land Girls är också sevärd för det vackra landskapet den utspelar sig i och inte minst får den som älskar vintagemode mycket vackert att titta på.

Text: Liza Kettil

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s