Hem & Trädgård

Kompostera på japanska

För några veckor sedan skrev jag om hur man kan börja kompostera i sin trädgård. För den som inte har en trädgård, eller som vill återvinna matrester i sin odling finns ett för Sverige relativt nytt sätt att ta hand om matavfallet i köket. Systemet heter Bokashi och kommer ursprungligen från Japan.

Man kan med detta systemet kompostera sina matrester direkt i en hink i köket, nästan helt utan lukt. Det passar både för lägenheten och villan bara man har någon stans att efterkompostera. Vi i Sverige slänger cirka 100 kg matavfall per person och år det är ett fruktansvärt slöseri med våra allt knappare resurser. Med Bokashi-komposten kan du ta tillvara dina matrester och ge tillbaka till jorden utan att behöva konstgödsla.

I en Bokashi kan alla slags matrester komposteras. I en konventionell kompost bör man inte slänga matrester då de kan dra till sig skadedjur.

I en Bokashi kan alla slags matrester komposteras. I en konventionell kompost bör man inte slänga matrester då de kan dra till sig skadedjur.

Man använder en lufttät hink att lägga sina matrester i och så tillför man mikroorganismer som är blandade med vetekli. I detta system går att kompostera alla sorters matrester utom vätskor. Det är en fördel att ha minst två hinkar för när den första är fylld ska den stå och vila cirka två veckor. När Bokashin har vilat två veckor i rumstemperatur är den färdig att blandas i jorden, men det bör gå ytterligare två veckor innan man sår eller planterar där man blandat ner Bokashin.

Eftersom det ska vara ett lufttätt system bör du inte öppna hinken mer än en gång om dagen så det är en fördel att samla matresterna i ett annat kärl på köksbänken och tömma det på en gång i Bokashihinken.

Det finns startkit att köpa för omkring en tusenlapp, men man kan komma billigare undan genom att använda vanliga hinkar med tätt lock. Fördelen med de speciella Bokashihinkarna är att de har en tappkran i botten så att du kan tappa av överflödig vätska så att det inte blir för blött i hinken. Vätskan kan du använda som gödning till krukväxter och andra odlingar, spädd 1:100 eller använda den direkt i avloppet. I avloppet jobbar mikroorganismerna med att bryta ner fett och annat biologiskt material som annars kan bilda proppar. Har du en vanlig hink utan tappkran får du varva matresterna med tidningspapper eller äggkartonger som suger upp vätskan.

Det som händer i Bukashihinken är en sorts jäsning av matresterna så de ser ungefär likadana ut när den är färdig som när du la i dem. Bryts ner gör de först när de blir blandade med jord.

Visst låter det som ett praktiskt sätt att kompostera!

Text & bild: Magdalena Jorkvist

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s