DIY

Sy om en balklänning

Vad göra när när balen närmar sig och en vet att en inte har råd med en balklänning för tusenlappar och håruppsättning för nästan lika mycket?

När min dotter Alexandra förra våren skulle på bal stod vi inför detta dilemma men kunde enkelt lösa problemet med lite fantasi och kreativitet. Alexandra gillar retrokläder, gärna från 50-60-talen. I mammas gömmor hittade vi en fantastisk klänning som min hon hade när hon var brudtärna 1960. Klänningen var ganska illa åtgången av tidens tand  och den behövde sys om för att åter kunna gå på tjusig fest!

2013-04-15 18;09;23

Till vänster i bild syns mamma i den klänning som jag nu skulle sy om

Vi tog med en bit av det trasiga tyget till tygaffären för att få något i samma stil, men det var dessvärre svårt att få något liknande. De hade mjuk brudtyll i en gräddvit nyans och klänningar från den tidsepoken har ofta tyll som underkjol. Vi köpte också ett rosa tunt tyg, som var tänkt att komplettera tyllen i kjolen, och rosa sidenband till midjan.

P1010798

Delar av klänningen var illa åtgången men som helhet var den ett utmärkt projekt att sy om!

Väl hemma klippte jag helt sonika bort det trasiga prickiga tyget i kjolen och sprättade lite mer försiktigt bort det som var tänkt som axelband/sjal. Nu var klänningen plötsligt mycket enklare i sitt utförande och vi började att experimentera med de nyinköpta tygerna.

P1010799

Här är klänningen när allt trasigt tyg tagits bort

P1010789

När Alexandra höll upp både tyllen och det rosa tyget för att se om det blev bra så utbrast hon: jag ser ut som en prinsessa! För 10 år sedan hade detta varit en positiv kommentar men nu var det helt otänkbart att gå på bal och se ut som en prinsessa. Vi fick alltså tänka om. Det såg blekt ut att bara ha tyllen som yttertyg i kjolen även om vi hade det starkt rosa sidenbandet i midjan, men vad har man goda vänner till om inte för goda råd. Liza tyckte att vi skulle sätta ett band i nederkanten på tyllet också. För att få lite mer färg och på så vis få balans i klänningen.

P1010832

P1010821

Vi fick tag på ett band i nästan exakt samma färg som det i midjan, fast mycket smalare. Det är inte helt lätt att sy i tyll eftersom det är svårt att nåla, en får sy sakta och hålla det på plats. Jag gjorde en förenklad variant i midjan där jag rynkade tyllen och sydde fast den på det breda sidenbandet för att sedan sy fast det för hand vid dragkedjan i ryggen. Ytterkjolen sitter ändå på plats när klänningen är på.

P1010840

Här är det färdiga resultatet. Nu syns det att tyllkjolen är lös men det är inte något som syns när klänningen sitter på.

Vi kompletterade utstyrseln med en lånad jacka, skor som Alexandra redan hade och hon lånade en aftonväska av mig. Jag gjorde håruppsättningen efter Alexandras önskemål och Liza sminkade henne och limmade lösögonfransar. Slutnotan hamnade på tyg och band 200 kronor och lösögonfransar 50 kronor. En helt färdigklädd, friserad och sminkad baltjej för 250 kronor samt några timmars arbete och god hjälp.

IMG_2207

Bra att kunna få hjälp med smink och kunna ordna håruppsättningen själv. Sådant kan annars bli mycket dyrt.

IMG_2234

Alexandra på väg till bal på slottet

IMG_2239

Klänningen är nu lite tuffare än i orginal och passar sin nya ägare alldeles utmärkt.

Att gå på bal behöver alltså inte bli en dyr historia. Nu kanske inte alla råkar hitta en klänning i sin mammas gömmor men det finns mycket fint att fynda på loppisar och genom att fråga runt bland vänner och bekanta.

Läs gärna:

Studentbalen

Text: Magdalena Jorkvist

Bild: Magdalena Jorkvist och Liza Kettil

1 svar »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s