Hem & Trädgård

Lär dig odla i kruka

Jag tycker att det är jätteroligt att odla det jag själv kan äta och det ger mig stor tillfredsställelse att skörda och tillaga från min egna odling. Jag har tur för jag får låna mark av min bror för att ha ett grönsaksland. Det är dessutom en riktigt bra plats att odla på eftersom där är fantastisk lätt sandjord och fortfarande inga mördarsniglar. Det är inte alla som har tillgång till eller vill ha ett stort grönsaksland, det går att minska ner till odling i odlingslådor eller varför inte ha en liten lagom odling i kruka.

En odling i kruka kan ha vilken omfattning som helst, du kan ha en kruka med sallat på fönsterbrädan eller tjugo hinkar med tomatplantor på altanen. Begränsningen står du själv för. Fördelarna med krukodling är att den ofta finns nära till hands på altanen eller balkongen, du slipper nästan helt ogräsrensning och mördarsniglarna tar sig inte in lika lätt i odlingen. Nackdelar med odling i kruka kan vara, att det är tungt och kan vara dyrt att få hem stora mängder jord till många stora krukor. Det kan bli dyrt att köpa krukor om du vill ha en speciell sort eller utseende. Du måste passa så att växterna inte får näringsbrist en bit in på sommaren. Det måste även vattnas regelbundet.

IMG_2316

Det mesta kan du utan problem odla i kruka, det som begränsar är volymen. Stora växter måste ha stora krukor för att få utrymme för rötterna. Morötter tål inte att planteras om och vanliga avlånga morötter måste ha ordentligt djup på krukan. Om du planterar om morötterna eller de slår i botten på krukan så grenar de sig och får flera ”ben”.

Jag kallar det odling i kruka men det måste förstås inte vara  en kruka du planterar i, det kan vara vilket kärl som helst som är lagom stort. Helt vanliga plasthinkar från affären är ett bra alternativ. Det bör vara hål i botten på kärlet du använder, det är helt nödvändigt om din odling står så att det kan regna i den och då minskar risken för övervattning. Odlar du tomater, paprika eller andra värmeälskande växter kan det vara en fördel med ett kärl som är mörkt i färgen eftersom det då blir det varmare runt rötterna.

1

Du kan redan nu så sallat i kruka på altanen eller balkongen låt den stå i skyddat läge och täcka över den om det finns risk för frost. Jag brukar skörda första sallaten ungefär vid morsdag. Morötter har också tåliga frön och kan sås tidigt ute i kruka.

Det är viktigt att använda en bra köpejord till krukodlingen, det blir inte bra resultat om du använder den billiga planteringsjorden från mataffären. U-jord, Balkonglådejord eller Grönsaksjord är bra alternativ blanda gärna med Kogödsel på säck, den är välkomposterad och luktar nästan inte alls. Näringen i en bra köpejord räcker i omkring fem veckor eller tills krukan är full med rötter sedan måste du tillföra näring. Har du möjlighet att göra nässelvatten är det utmärkt för krukodling, späd bara med ordentligt med vatten så det inte blir för starkt. ”Guldvatten”, urin blandat med 10 delar vatten är bra om den som kissar inte äter några mediciner eller P-piller. Du kan blanda pelleterat hönsgödsel i vatten och vattna med det, tänk även här på att späda ordentligt med vatten.2

Lycka till med odlingen i kruka!

Text och bild: Magdalena Jorkvist

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s