Hem & Trädgård

Kallmur i trädgården

Jag har tidigare skrivit om att göra avgränsningar i trädgården, för att skapa rumskänsla eller av praktiska skäl vid tomtgränsen. Det finns många olika lösningar som kan passa bra i en trädgård. Vill en använda sig av material som redan kan finnas i trädgården då kan en kallmur vara ett bra alternativ. En kallmur är gjord av staplade stenar utan murbruk. Stengärdesgårdar var väldigt vanliga  som avgränsningar i jordbruksbyggder  och rester efter dem finns lite överallt i naturen. En gissning till varför det är så kan vara att stenarna behövde komma bort från åkrarna och att  och att stapla dem vid kanten var ett bra sätt att bli av med dem utan att behöva frakta bort dem. Sedan kunde de ju också fungera som stängsel mot de ofta fritt strövande djuren.

140

Att själv anlägga en kallmur i sin trädgård kräver en del muskelstyrka och tillgång till sten. Det är inte tillåtet att gå i naturen och plocka stenar från annans mark utan tillstånd. Många grustag och trädgårdsfirmor säljer stenar och kan även ordna transporten hem. Detta är mycket praktiskt då stenar väger en hel del och är svåra att få hem med personbil.

Ska din kallmur vara fristående eller tåla att sitta på eller går över den då krävs ett ordentligt grundarbete. Gräv ett dike lite bredare än muren ska vara, och så djupt att du kan fylla med stenkross och lägga första lagret stenar under jordytan. Bygg sedan muren noggrant med de största stenarna i botten och mindre på toppen och med en pyramidform för stabilast resultat. Desto högre muren ska vara desto noggrannare måste placeringen av stenarna vara.

Ska din mur däremot vara mot en slänt eller som kant till en upphöjd plantering krävs inte så mycket förarbete. Gräv bort översta lagret gräs och jord sen kan du lägga stenarna direkt på jorden. Det gäller att även här stapla stenarna efter storlek och de bör ligga stadigt för att inte ramla ner och skada någon. Luta din mur mot slänten eller fyll på med jord bakom den under arbetet så att du vet att muren ligger stadigt. Även en mur runt en plantering behöver luta inåt för att bli stabil.

P1020993

Att bygga en kallmur är ett tungt arbete men resultaten är värt mödan!

En kallmur håller, namnet till trots, värmen kvar efter en solig dag och gör att det blir ett gynnsammare klimat för växterna om du har en upphöjd plantering med mur runt.

Det är trots det tunga jobbet väldigt roligt att anlägga en kallmur och det förändrar utseendet på trädgården ganska snabbt. Detta blev tydligt när jag hjälpte Raimo och Liza att förändra deras vildvuxna trädgård. Vi ville ha något som snabbt gjorde stor skillnad. Läs gärna mer om detta i artikeln Från nässlor till rosor och på Välkommen till rosenträdgården i Hult

514

Före kallmuren anlagts i Hult

518

Muren på plats men ännu återstår en hel del arbete

DSC_0004 (35)

Det färdiga resultatet

Text och Bild: Magdalena Jorkvist

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s