Mat & Bak

Sockerkaka

Sockerkakan är en riktig klassiker bland mjuka kakor. Idag får den tuff konkurrens av många andra bakverk men har fortsatt en plats på många fikabord. Ett av de första recepten på sockerkaka publicerades redan 1615. Olika variationer på sockerkaka återfinns sedan över stora delar av världen.

Den är god i sitt grundutförande och går att variera i oändlighet. Formen kan förändras beroende på den form en väljer att utgå från och endast fantasin sätter gränser vad gäller smaksättningen.

Sockerkaka2

Recept

75 g Smör
1 dl Mjölk
2 st ägg
2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
3 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver

Gör så här:

Sätt ugnen på 175°. Smörj och bröa en form som rymmer ca 1,5 liter. Smält smöret, häll i mjölken och låt det svalna. Vispa ägg och socker ljust och pösigt, gärna med elvisp eller i en hushållsassisten. Tillsätt vaniljsocker, mjöl, bakpulvret och mjölkblandningen. Rör ihop till en jämn smet och häll sedan i formen. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 35 min.

Smaksättning

Grundreceptet kan varieras efter tycke och smak. Pröva att smaksätta med kanel och kardemumma och klyfta äpple som sedan petas ner i formen innan gräddning. Med rivet citronskal får sockerkakan en frisk smak. Kakao i smeten ger nästan en helt annan kaka. Pröva även att tillsätta rivet apelsinskal tillsammans med kakao.

Text: Liza Kettil

Kategorier:Mat & Bak

Märkt som:, , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s