Hem & Trädgård

Odla med barnen

Barn gillar ofta att odla, de tycker att det är spännande att se när det gror och växer. Att odla ihop med sina barn kan vara jätteroligt om odlingen är på barnens nivå. Använd en bit av en rabatt du redan har eller odla i en pallkrage eller hink för att göra det enkelt och lättskött. Det är bra om det är bra köpejord eller en välgödslad rabatt så att det växer bra redan från början.
gurka

Gurka finns i många former och är ofta populärt hos barn

Det är bra om det ni odlar har stora frön och växer snabbt för barn är ofta otåliga och vill se resultat snabbt. Att det är något som går att äta är ett plus, gurkväxter har stora frön och växer fort och många barn gillar gurka.  Potatis är inte precis frön men stora är de och fyller en bara tunt med jord på dem och de är förgroddade då kommer de upp snabbt. Kom bara ihåg att ”kupa” med mera jord sedan för att undvika att småpotatisarna blir gröna av solljuset.

potatis

 

Solrosor passar också bra för barnodling för plantorna är robusta och är det en högväxande sort blir det spännande att se när när de växer om barnen. Hela familjen kan ha en solrostävling, alla sår varsitt frö och sedan blir det spännande att se vems som blir högst, har den största blomman eller största omkretsen på stjälken. Det är förstås tillåtet att smyggödsla sin egen planta. Allt ät tillåtet i trädgårdstävlingar, eller?

solros

Det är viktigt vid odling med barn att de får hjälp med omplantering och gödsling så att plantorna blir så bra som möjligt. Misslyckas odlingen är det lätt att de tappar sugen. Så gärna fler än ett frö eftersom inte alla gror och det är lätt att barnen tröttnar när det inget kommer upp.

En lite enklare form av odling är att sätta blomsterlökar ihop med sina barn. De flesta sätts som regel på hösten för att de ska komma upp tidigt på våren. Det går bra att sätta dem nu också det blir lite senare men då behöver ni inte vänta hela vintern på att de ska komma upp.

Tänk på att du kan spara dina hyacinter från julgruppen och plantera ut dem på våren, de blommar kanske inte första året men sedan kan de komma troget varje vår och bli en färgklick i trädgården.

Text och Bild: Magdalena Jorvist

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s