Familj & Hälsa

Värna om din psykiska hälsa

Ingen mår alltid bra och ibland kan det vara läge att be om hjälp. Över tio procent av alla svenskar har någon gång upplevt att livet är så pass jobbigt att det inte varit möjligt att reda ut på egen hand utan de har valt att söka hjälp. Vad som utlöser oro och ångest är olika från person till person men gemensamt för orsakerna är att det är en situation som upplevs som omöjlig att hantera. Det kan vara de riktigt svåra sakerna så som dödsfall, skilsmässa eller arbetslöshet men också sådant som på ytan kan verka mindre svårt så som missade tentor, en känsla av att inte räcka till för barnen eller stress.

Det är inte alltid möjligt att peka ut en orsak till varför en person mår dåligt. Det kan vara en kombination av flera händelser som till slut blir mer än vad en person mäktar med. Ett första steg för den som känner sig nedstämd kan vara att försöka sätta ord på sina känslor. Är det svårt att prata med någon kan en början vara att skriva ner dem för sig själv. Att prata med någon är dock alltid bra. Genom att lufta sina tankar med en annan människa ges möjligheten till andra infallsvinklar än de de en själv har tänkt på. Våga dela din börda med dina vänner och bär dina vänners bördor när de behöver. En vänskap klarar både det enkla och det svåra och det är inte ett nederlag att visa sig svag.

DSC_0833 (2)

En delad börda är oftast lättare att bära.

Att ta sig ur ett nedstämt läge är inte helt enkelt och risken finns att problemen blir svårare om de inte hanteras. Motion kan vara förändrande faktor. Dels får tankarna en möjlighet att vila vid en stunds fysisk ansträngning och dels frigörs endorfiner i kroppen vilket faktiskt gör dig gladare. Känns det motigt att ge sig ut och springa eller att ta ett pass på gymmet kan en kort promenad och lite frisk luft också vara bra för att bryta sinnesstämningen. Sömnen är också en viktig faktor för att må bra. För den som mår dåligt blir sömnen ofta lidande. Många gånger är det om natten de svåra tankarna kommer och då kan det vara svårt att lyckas sova. På så vis riskerar en ond spiral att uppstå med mindre sömn och mer ångest och oro. Även här har motion betydelse eftersom en oftast sover bättre om en är fysiskt uttröttad.

Många som mår dåligt märker av en förändrad matlust. Antingen kan matlusten försvinna helt eller så kan maten bli en tröst. Genom att unna sig sådant som egentligen är onyttigt kan ångesten lindras för stunden men oftast gör det problemen värre. När maten är slut infinner sig istället ångesten över att ha ätit sådant som en egentligen borde undvika. Här är det lätt att komma med pekpinnar och säga att det är bara att låta bli! Fast de flesta av oss inser att det är inte så enkelt att bara låta bli även om jag vet att det inte är bra för mig. Ett sätt att bryta detta kan vara att inte vara ensam. Att bjuda in en vän till middag eller en kväll i TV-soffan gör att det blir svårare att välja de sämre alternativen i sällskap med någon annan. Dessutom ges tillfälle att sysselsätta tankarna med något annat en stund eller om det känns som rätt läge ta tillfället i akt att prata om det som är jobbigt.

DSC_0020 (45)

En promenad och lite frisk luft kan hjälpa till att skingra tunga tankar.

Alkohol kan kännas som ett bra alternativ för att döva sin smärta och sin oro. Alkoholen kan förvisso skänka en stunds glömska men att vända sig till alkoholen på det sättet är en farlig väg att gå. Välj istället att ringa någon i din närhet och om det inte finns någon du kan prata med vänd dig istället till en verksamhet så som Jourhavande medmänniska som har sin jourtelefon öppen varje dag 21-06.

Du kan också söka dig till din vårdcentral för att få hjälp. Kanske är det som behövs samtal med en kurator under en tid eller kan din nedstämdhet behandlas med medicin? Att söka hjälp är alltid rätt väg att gå!

Text och Bild: Liza Kettil

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s