Livsstil

Vad är palmolja?

Vad är egentligen palmolja och varför är den så hårt kritiserad? Palmolja tillverkas av från oljepalmen och är ett vegetabiliskt fett som används till både livsmedel och bränsle. Palmoljan används också i smink, tvål och ljus och återfinns således i många av de produkter som används i vardagen. På grund av dess många användningsområden har palmoljan blivit en viktig vara. Förutom att den har ett stort användningsområdet är oljepalmen också mycket produktiv. I jämförelse med raps och solros är oljepalmen 6-10 gånger mer produktiv mer ytenhet. Skörd kan ske så ofta som var fjortonde dag och oljepalmen  kräver mindre vatten, gödning och bekämpningsmedel än andra oljeväxter. Förutom att oljepalmen är produktiv passar den bra för det småskaliga jordbruket och har därför stor betydelse för små jordbrukare. Odlingen av oljepalmer är dock hårt kritiserad eftersom det idag pågår en omfattande avverkning av regnskog för att bereda plats för oljepalmsplantager. Det innebär att både djur och växtlighet får stå tillbaka för att öka odlingsarealerna. Palmoljan i sig är alltså inte ett problem utan problematiken ligger istället i hur den framställs. Som konsument kan det dessutom vara svårt att veta om en produkt innehåller palmolja eller ej då den i innehållsförteckningar ofta bara redovisas som vegetabiliskt fett.

DSC_0007

Margarin innehåller ofta palmolja. Genom att istället välja smör vid bakning kan palmoljan undvikas. Alternativt kan ett ekologiskt margarin väljas.

Produktionen av palmolja har ökat snabbt och plantagerna blir allt mer storskaliga. Ett plantage kan sträcka sig över flera mil och det enda som odlas är oljepalmer. På grund av palmoljans många användningsområden ser efterfrågan ut att öka framöver snarare än minska vilket gör det än viktigare att ställa krav på produktionen. Som konsumenter har vi möjligheter att ställa krav på de produkter vi köper och att inte acceptera att palmoljan döljs i innehållsförteckningen.

IMG_7296

Odling av oljepalm kan betyda mycket för ett land. Om det inte sker på ett hållbart sätt blir dock vinsten mycket kortsiktig.

Att bojkotta palmoljan är däremot inte rätt väg att gå enligt Världsnaturfonden WWF. Produktionen av palmolja är viktig och skapar många arbetstillfällen och då är det enligt WWF viktigt att ställa om produktionen. WWF har tillsammans med intressenter i hela kedjan – från plantage till butik skapat Roundtable on Sustainable Palm Oil, RSPO för att ta fram en standard för en mer hållbar produktion. Genom RSPO är tanken att kraven skall höjas successivt och att produktionen på så vis blir mer hållbar. Ett resultat som kommit genom satsningen är New Plantings Procedure som innebär att information om nya plantager måste presenteras i förväg, vilket ger möjligheter för alla att föra fram sina synpunkter, inte minst lokalbefolkningen och organisationer som WWF.

 

Text & Bild: Liza Kettil

 

3 svar »

  1. Pingback: Livåleva

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s