Livsstil

I denna ljuva sommartid

Inatt ställdes klockorna om från vintertid till sommartid och den här dagen blev på så vis en timme kortare än andra dagar. I Sverige infördes sommartiden på försök 1916 och varade från 15 maj till 30 september. Tanken med att flytta fram klockan en timme är för att bättre kunna tillvarata dagsljuset. Det första försöket med sommartid föll inte god jord hos bönderna och det är först 1980 som tidsväxlingen införs på permanent basis i Sverige.

Sedan 1995 har datumen för när Sverige växlar från sommartid till vintertid samordnats med övriga EU. Det innebär att samtliga länder i EU växlar samtidigt. För Sverige innebar denna förändring att det är sommartid i sju månader av året och resterande fem månader vintertid. Att hålla koll på hur klockan skall ställas och när det skall ske är inte alltid det lättaste. Alla har sina egna knep för att komma ihåg hur klockan skall ställas. Ett kan vara att tänka på klockan i förhållande till trädgårdsmöblerna. På våren skall möblerna ställas fram och till hösten ställs de tillbaka in i förrådet. Dagen när klockan ställs om kan lätt bli rörig och det finns de som menar att växlandet är slitsamt och att det kanske skulle vara klokt att helt enkelt införa sommartiden som normaltid. Detta gjorde Ryssland och Vitryssland 2011.

Hur det än är med växlandet och timmar som förloras så är det ett säkert vårtecken att det nu råder sommartid!

grebb2

Sommaren är inte riktigt här ännu men nu råder sommartid!

Text & Bild: Liza Kettil

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s