Familj & Hälsa

Är du optimalt klädd utomhus?

Tillbringar du mindre tid utomhus än du skulle vilja? Undrar du hur andra gör för att lyckas ta sig ut oftare? Människor som vistas mycket utomhus har en hemlighet: de har en uniform.

Vad skall nu en utomhusuniform vara bra för? Jo, om man har en sådan så behöver man aldrig lägga onödig tid på att hitta rätt kläder för tillfället. Det tar ganska många minuter att fundera över väderleken och sedan leta i garderoben efter plagg som vare sig är för varma eller för kalla för väderleken, och som dessutom passar ihop med varandra. Inte konstigt man blir trött innan man ens börjat! Med en utomhus-outfit färdig och lätt åtkomlig är det bara att slänga på sig kläderna och gå ut. Det blir heller inte lika mycket tvätt som om man använder sina vardagskläder, vid utomhusaktivitet kan man bli både smutsig och svettig och det gör ju inget om man använder samma kläder flera gånger till detta ändamål. Oftast är det bara tröjan närmast kroppen som behöver tvättas regelbundet – övriga plagg klarar sig många veckor med att bara hängas upp efter användning.

Människor som tillbringar mycket tid utomhus har ofta effektiviserat det hela genom att alltid ha utrustning och kläder redo. Då blir startsträckan kort och  tiden räcker även till annat.

Människor som tillbringar mycket tid utomhus har ofta effektiviserat det hela genom att alltid ha utrustning och kläder redo. Då blir startsträckan kort och tiden räcker även till annat.

Hur ska du utforma din uniform nu då? Det beror givetvis på vad du gör när du är ute. Ju stillsammare du är, desto mindre krav ställs på din klädsel. Den behöver troligen vara varmare än om du rör på dig, men plaggen behöver inte vara ventilerande. Om du promenerar, springer eller utför annat kroppsarbete kan det göra nytta med mer praktiska och funktionella kläder. Givetvis fungerar vilka kläder som helst till att röra sig i, men att motionera i otympliga, flaxande, skavande eller tighta plagg ger inte precis mersmak till fysisk aktivitet. Därför kan det vara värt att lägga lite tanke och kanske en extra slant bakom sina klädval.

Kanske har du redan bra plagg som du är nöjd med, men om du ämnar att köpa nya kommer några tips:

  • Låt det ta tid. Titta i flera affärer och på flera olika varumärken. Då kommer du att se skillnader mellan olika fabrikat och komma fram till vad du föredrar.
  • Läs på! Sök efter test via sökmotorer som google eller bing. Sök också efter kommentarer på olika diskussionsforum, då får du ett omdöme direkt ifrån en användare. Detta kan du göra genom att skriva till exempel ”varans namn+forum”. Om du är påläst är det också lättare att avgöra om expediten som hjälper dig i affären är kompetent eller ej.
  • Välj fysisk butik framför e-butik om det är första gången du handlar av ett visst märke. De flesta web-shoppar brukar ha storleksguider men hur man än mäter så är det ändå svårt att få rätt storlek.
  • Satsa på kvalitet. Högre pris är inte alltid synonymt med kvalitet, men en riktigt bra vara kan inte vara hur billig som helst. Det kan kännas onödigt att köpa en jacka för flera tusen när det finns en annan för några hundralappar, men när det gäller funktionskläder som skall vara bekväma och praktiska samt klara svett, väder och vind så kostar det i regel såpass mycket att bli en nöjd kund. Ett riktigt bra köp som blir använt dagligen i tio år får ett lågt pris per användning. Det är alltid billigast att köpa rätt plagg direkt istället för att köpa fel och därmed få ta fram plånboken en gång till. Förutom att det är mer plånboksvänligt att satsa på kvalitet när det gäller kläder som används frekvent, så är det också det mest hållbara alternativet för miljön. Textilier frestar mycket på miljön när de framställs, bland annat går det åt otroligt stora mängder vatten. Och detta oavsett om de kommer att användas under flera decennier eller bara en enda gång.
  • Även kvalitetsplagg går att få tag i till lägre pris. Håll utkik på sajter som tradera eller blocket efter de modeller du är intresserad av. Där kan du om du har tur få tag i plagg till lågt pris. Begagnat skall vara såpass billigt att det är värt risken att det går sönder och behöver lagas.  Men om priset skjuter i höjden och närmar sig nypriset, kan det vara smartare att köpa kläder när det är säsongsrea. Då är plagget inte slitet och du kan reklamera till återförsäljaren om kläderna går sönder.

I en kommande artikel kommer vi att tipsa om olika typer av plagg som gör utevistelsen mer praktisk och behaglig, och vad man kan tänka på i valet av dessa. I väntan på den, läs gärna:

Inget att ta på dig?
Några guldkorn ur det ekologiska utbudet

Text & bild: Regina Johansson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s