Kultur

Det bästa av allt

Vid en första anblick kan boken Det bästa av allt se ut som ännu en i raden av böcker om kvinnor, vänskap, sexualitet och förhållanden. Det är ett tema som engagerar och intresserar men som också kan vara mycket tråkigt och förutsägbart. Sen finns det tillfällen när just dessa teman fungerar som till exempel i den klassiska TV-serien Sex and the City.

Det som gör Det bästa av allt till något annat än ännu en i raden av böcker på temat är att den troligen var först. Handlingen tar sin början 1952 och boken skrevs av Rona Jaffe 1958. Då på 1950-talet var det inte en självklarhet att kvinnor kunde välja att vara självständiga och arbeta istället för att gifta sig och sedan bli hemmafru och mor. Att hålla på sig hörde till idealet för en kvinna vilket onekligen gör att boken sticker ut. Sett ur dagens perspektiv är det en mycket oskyldig skildring av kvinnor som arbetar, röker, dricker och har sex. Sett i sin samtid var det något alldeles skandalöst att kvinnor ägnade sig åt sådant!

I förordet till ett nytryck av boken 2005 skriver Rona Jaffe ”Än idag händer att kvinnor kommer fram till mig och säger att boken förändrade hela deras liv, den fick dem att flytta till New York och börja arbeta i förlagsbranschen” Författaren själv förvånades över detta eftersom hon menade att den tillvaro bokens kvinnor levde var en tuff tillvaro.

Det bästa av allt känns äkta, det känns som helt vanliga kvinnor och jag köper att så skulle livet på kontor i en storstad kunnat se ut under 1950-talet. Boken bygger på Jaffes egna erfarenheter i arbetslivet och kom ut när hon själv var 26 år. När boken skulle skrivas var hon osäker på hennes och hennes väninnors erfarenheter hörde till det vanliga eller om de kanske representerade det ovanliga. Innan hon påbörjade arbetet valde hon därför att intervjua femtio andra unga kvinnor för att ha ett bredare material att utgå från.

Boken kretsar kring bokförlaget Fabian Publications där Caroline, April och Gregg alla har sina första anställningar. April har flyttat från en mindre ort i USA och bor i en egen lägenhet granne med den frånskilda Barbara som bor med sin dotter och mor. Under en tid får läsaren följa dessa fyra kvinnor i arbetslivet och i vardagen. Det är en brytningstid de befinner sig i när en kvinna fortfarande förväntas ge upp sitt arbete så snart hon har gift sig. Samtidigt inser Caroline att det inte är vad hon vill. Det som började som ett sätt att distrahera sina tankar efter att ha blivit övergiven av fästmannen har blivit till något hon faktiskt älskar.

jaffe2

 

Text: Liza Kettil

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s