Hem & Trädgård

Trädgård: Vårsådd och frögummor

Våren kommer mot oss med stormsteg och i helgen som gick fick vi ett smakprov av vårvärmen. Vi odlingsbitna håller på för fullt med frösådder och omplantering av tomat och paprika plantor. Jag och några väninnor har startat en frö och plantbytargrupp som vi kallar ”Frögummorna” Vi ska träffas för att byta frön och plantor men även erfarenheter av odling. Vi fikar och pratar om olika sorters grönsaker och blommor och vad man kan använda dem till. Ett trevligt initiativ från en av mina vänner som kanske kan få igång en del slumrande trädgårdsentusiaster.

Jag har inte sått några tomatplantor i år för huset jag bor i ska målas om i sommar och tomatplantorna blir så stora att de är svåra att flytta undan. Men jag har genom "frögummorna" fått några tomatplantor som får hålla sig på sin kant vid husmålningen.

Jag har inte sått några tomatplantor i år för huset jag bor i ska målas om i sommar och tomatplantorna blir så stora att de är svåra att flytta undan. Men jag har genom ”frögummorna” fått några tomatplantor som får hålla sig på sin kant vid husmålningen.

Jag har två sorters paprika, en orange så kallad ”snackpaprika” som jag tagit frön ur från en delikatesskorg. Den andra heter ”King of the North” och som namnet antyder ska den passa extra bra att odla i vårat klimat. King of the North har dock inte grott fast jag har sått i två omgångar, nu har jag sått en tredje och hoppas på den.

 

Sallatsplantorna har jag fått plantera isär och de får stå ute på dagarna nu.

Sallatsplantorna har jag fått plantera isär och de får stå ute på dagarna nu.

 

Jag har sått alla gurkväxterna för de ska jag ha i grönsakslandet . Det blir två sorters gurka en vanlig grön som heter "Sonja" och en som får runda gula frukter och den heter "Crystal Apple".

Jag har sått alla gurkväxterna för de ska jag ha i grönsakslandet . Det blir två sorters gurka en vanlig grön som heter ”Sonja” och en som får runda gula frukter och den heter ”Crystal Apple”.

Till gurkväxterna räknas sommar och vintersquash och så ska jag prova melon för första gången. Melon sorten heter ”Sweet Granite” och ska lämpa sig bra för nordiskt klimat. Jag planterar ut mina gurkväxter i början av juni och lägger fiberduk över dem för att de ska få det lite varmare och inte så blåsigt.
Nu ska jag plantera ut penséerna i utekrukan, de är väldigt tålig mor frost men behöver avhärdas för att kunna stå ute på natten.

Text & bild: Magdalena Jorkvist

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s