Mat & Bak

Vad menas med raw food?

Begreppet raw food blir allt vanligare men vad innebär det egentligen? Tanken med raw food är att den maten som äts skall vara så naturlig som möjligt. För att uppnå detta skall maten inte tillagas på en värme som är högre än 40-45 grader. Genom att maten upphettas anser de att viktiga näringsämnen försvinner när maten tillagas. Istället för att tillaga maten genom upphettning hanteras den med metoder som blötläggning, torkning, mixning och centrifugering.

De flesta som väljer att äta enligt raw food har en kosthållning som är vegansk och glutenfri. Det finns dock de som väljer att äta råa animaliska produkter. Det finns även de som väljer att låta raw food vara ett stort inslag i kosten men väljer att också äta tillagad mat fast i mindre omfattning. Raw food är en kost som baseras på frukter, grönsaker, frön, nötter, rötter, alger, groddar, bär, svampar och oljor.

DSC_0011

Raw food består av frukt och grönt och sådant som fröer och nötter. Maten kan torkas, frysas och blötläggas men aldrig värmas varmare än 45 grader.

Ann Wigmore ses som den som har skapat raw food. På 1960-talet lanserade hon begreppet Levande föda som påminner om raw food men fokuserar mer på groddning och blötläggning av sådant som fröer och nötter. Raw food kan beskrivas som en förenkling av Levande föda men har samma ursprung.

Text & Bild 2: Liza Kettil

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s