Hem & Trädgård

Brukar du fönstershoppa hus?

Minns du tiden när enda sättet att få se hus till salu var att titta på mäklarnas annonser som satt på husväggar och i affärer? Då fick man se en enda bild på utsidan huset och nöja sig med kortfattad information som stadsdel, byggår och boarea.

På detta blev det ändring 1998 då sajten Hemnet startades av Fastighetsmäklarförbundet (FMF), Mäklarsamfundet, Fastighetsbyrån och Svensk Fastighetsförmedling. Ungefär 2400 kontor är anslutna till sidan, och det är bara registrerade fastighetsmäklare som får annonsera. Idag har sidan omkring 1,7 miljoner besökare i veckan.

Frågan är om alla dessa verkligen är i husköpartankar? Många människor kollar regelbundet på Hemnet, trots att de inte alls är i begrepp att vare sig sälja eller köpa hus. Kanske bor man rentav redan på sitt drömställe. Men att titta på objekt till salu ger underhållning och information på många sätt. Vilka i min kommun skall sälja? Hur ser det ut inne hos dem? Man kan också fundera på vad ens egen fastighet kan vara värd och jämför med andra i samma område. Att titta på husannonser kan också ge inspiration. Eftersom annonserna ofta har många bilder ur många vinklar får man se en massa olika praktiska lösningar och snygga inredningsdetaljer. Om det där med bostadsköpet får vänta några år så kan man ändå sondera terrängen och ägna sig åt att drömma.

DSC_0038 (6)

Många tycker det är roligt att titta på hus både på nätet och i verkligheten. Kanske är det för att varje hus är unikt och bär på en historia från varje människa som bott i det.

Men att surfa på bostadssajter kan få sina konsekvenser. Det vore ju direkt hemskt om drömvillan med stort D plötsligt dök upp och man inte har minsta möjlighet att köpa just då.  Man kanske ser att ett hus som liknar ens eget och ligger i samma område blir sålt för en oroväckande låg summa. Vackra vidvinkelbilder kan också skapa falska förhoppningar.  Den ljusa, öppna lägenheten som man åker många mil för att titta på kanske i själva verket är mörk, trång och sunkig. På så vis var det kanske enklare förr, när man fick nöja sig med en enda bild på fasaden.

Text: Regina Johansson
Bild: Liza Kettil

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s