DIY

DIY: Byt däck på bilen

Varje vår och varje höst är det skifte av däck på bilen som gäller. Många som är okunniga eller helt enkelt inte har tid att byta däck väljer att åka till en däckfirma och byta däcken med detta är något man enkelt kan göra själv.  I Sverige är lag på att i mellan 1 december och 31 mars ska det vara vinterdäck på bilen. Från 1 oktober till 15 april är det lagligt att ha dubbdäck men efter det är det olagligt om det inte väntas eller är vinterväglag och dubbdäcken behövs. Vinterdäck ska ha markeringar som M+S (M.S, M-S, M&S eller Mud and Snow) för att vara lagliga vinter däck.  Från 1 april till 30 november är det lagligt att ha sommardäck även om det är vinterväglag.
alexandrabyterdäck

Att byta däck på bilen behöver inte vara svårt!

När man väl ska byta däck så är det bra att innan man börjar placera dem på rätt stället alltså vänster fram däck vid vänster hjul och så vidare. En får se på däckets mönster vilket håll det ska snurra på smådetaljer blir rätt. På många däck finns det pilar som anger vart däcken skall sitta på bilen. Sedan ska domkraften placeras, det flesta bilar har tillhörande domkraft och den ska placeras på exempelvis en gummiplatta under bilen. Det är viktigt att det domkraften placeras på  är starkt och att det håller. Om det inte finns en  domkraft som tillhör bilen är det viktigt att den som används verkligen håller för bilens tyngd. Om man inte tycker att man hittar något man kan lyfta i kan det vara bra att veta att framaxeln och bakaxeln är hållbara.

Innan bilen hissas ar upp är det viktigt att kontrollera att växeln ligger i och att handbromsen är dragen.  Sedan är det bara att börja med ett hjul i taget. Hissa upp hjulet och ta antingen ett fälgkors eller muttermaskin för att  skruva loss hjulmuttrarna med. Skruva loss alla muttrarna jämt, korsvis, och lyft sedan av däcket. Om det inte lossnar ta en gummihammare eller plankbit o slå lätt på däcket, inte fälgen, om det fortfarande inte skulle lossna då får man slå lite hårdare men akta så inte däcket blir alldeles snett för då kan hjunavet skadas. När däcket är loss och kollat att det är ett bra mönster så kan man med en vattenfast penna markera vilket däck det var så det är lättare att veta när man ska sätta på dem igen.

Innan nästa däck sätts på plats skall hjulbultarna smörjas lite för att spara gängorna, detta görs med lite fett. Att lyfta upp däcket kan vara mycket tungt och det är att rekommendera att använda bena i lyftet och akta ryggen.  Sedan får man sikta in sig på hjulbultarna och skruva fast hjulmuttrarna direkt så däcket inte ramlar av igen. Hjulmuttrarna ska korsdras och dras åt hårt så däcket verkligen sitter fast. Efter ett par mils körning ska däcken kontrolleras för att se om de verkligen sitter ordentligt och vid behov ska de efterdras.

När du satt på de nya däcken ska du kolla lufttrycket. Det finns på förarasidan inne i bilen en handledning på hur mycket luft det ska vara i däcket. Man ska ta lite mer i vinterdäcken och sedan är det bra att ha lite mer än vad som står men inte mycket mer! Lufttrycket ska kollas ofta.

DSC_0393 (5)

Alexandra läser första året på fordonsprogrammet på gymnasiet. Dessutom är hon både skribent och fotomodell för Livåleva.

Text: Alexandra Jorkvist

Bild 1: Magdalena Jorkvist

Bild 2: Liza Kettil

1 svar »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s