Hem & Trädgård

Bjud in gäster till trädgården!

..fast det gäller förstås att det är rätt sorts gäster. Rådjuren kan förstöra växterna och sprida fästingar i trädgården och den Spanska skogssnigeln kan vi klara oss utan. Men vi kan få mycket hjälp med skadedjursbekämpningen av att bjuda rätt sorts gäster. En svala kan ha med sig upp till 300 små insekter på en gång till sina ungar i boet. Humlor och bin pollinerar dina fruktträd med sitt idoga arbete att samla nektar.

Bjud in gäster till trädgården!

Insekter spelar en viktig roll i trädgården!

Det finns ca 40 arter av humlor i Sverige, alla är inte nektarinsamlande, utan några av dem är snylthumlor. Snylthumlorna är rovdjur som ofta infiltrerar andra humlesamhällen och äter deras larver. De är ofta lika sina byten i utseendet men större. Så ser du en riktigt stor humla så är det ofta en snylthumla. Flera humlearter lever i jorden, till exempel i en murken stubbe. För att humlorna ska trivas i trädgården så ska den inte vara för välstädad. Det är bra om det finns ett hörn som är lite skräpigt och som förblir orört. För de humlor som inte bor i jorden kan man göra en humleholk. Här finns en enkel beskrivning på hur man gör. Det finns även färdiga att köpa, om du söker på humleholk på nätet får du flera träffar.
Vill man inte ha en egen bikupa kan man glädja sig åt att Sverige har många arter av solitärbin som är lika duktiga på att pollinera dina växter. Läs mer om solitärbin och se hur man bygger en holk som bina gillar. Att plantera och så blommor som humlor och bin gillar är också ett bra sätt att få dem att trivas i trädgården. Det är bra om något blommar hela tiden så att de har jämn tillgång på föda.
Att bygga fågelholkar och sätta upp i träden runt huset är ett bra sätt att få hjälp med begränsningen av insekter. Nästan alla småfåglar matar sina ungar med insekter och det går åt en hel del varje sommar. Bygg din egen fågelholk med hjälp av barnen! Läs om hur man gör på ungafakta.se.
En rolig ide är att sätta en webbkamera i en holk på husväggen för att kunna tjuvkika på fåglarnas arbete med sina ungar.

Text & bild: Magdalena Jorkvist

1 svar »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s