Kultur

Varför pratar alla om konstvandring?

Man behöver inte vara konstintresserad för att gilla konstvandring. Det räcker att vara lite nyfiken på hur det ser ut hemma hos andra. Under en konstvandring kan man få besöka både radhus, lador, utkikstorn, sjöbodar, villor och ateljéer. Och när man samtidigt får träffa människan bakom konsten i dennes egen miljö – då blir plötsligt konsten intressant även för den som gäspar så fort den ser en utställning i vanliga fall.

Konstvandring

För somliga av oss är konstnärens personlighet lika viktig som det färdiga konstverket. Det känns inte tilltalande att köpa en tavla av någon man inte riktigt gillar. Denna målning är köpt på livsstilsmässan Livåleva för drygt två år sedan. Konstnären heter Jeanette Holmen och hon sålde sin konst till förmån för Djurskyddet i Bohuslän.

Vad är då en konstvandring egentligen? Jo, det är en uppstyrd happening där många konstnärer inom ett geografiskt område samtidigt har öppet hus i sina ateljéer. De har en gemensam marknadsföring och oftast finns en samlingsutställning. Där finns ett alster från varje konstnär som man kan titta på och sedan bestämma sig för vilka man vill besöka. Det brukar finnas en tryckt karta med vägbeskrivningar och förslag på matstället och caféer. En konstvandring är vanligen under en begränsad tid, över en långhelg eller så.

Tips för lyckad konstvandring

  • Fyll bilen med ett glatt resesällskap!
  • Ta med matsäck, dagen kan bli lång om ni hittar många intressanta konstnärer.
  • Ha med kontanter, utifall att du vill köpa något mindre hantverk eller springer på en loppis. Kortbetalningen börjar breda ut sig även till dessa men man kan aldrig vara säker.
  • Samla på dig visitkort, då blir det lättare att minnas var du varit och lättare att hitta hemsidor.

Finns det någon konstvandring nära dig?
Lättaste sättet är att söka på nätet efter konstvandringar i din stad eller ditt län. Om de är etablerade och återkommer från år till år så är det förmodligen svårt att missa marknadsföringen. Några väl etablerade konstrundor som äger rum nu i vår är:

Konstvandringen Södra Bohuslän 18-20 april

Kvirr, konstvandring i Ranrike (norra Bohuslän) 17-21 april

Konstvandring i Dalsland 29 maj – 1 juni

Text & bild: Regina Johansson

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s