Mat & Bak

Starta en skafferiutmaning!

När man läser nya recept så uppstår ofta ett problem. En eller flera ingredienser finns inte hemma, man kanske inte ens vet vad de är för något. Därför är det lätt att fastna i träsket med samma maträtter om och om igen. Om du känner för att förnya dig lite och vill upptäcka nya smaker, skulle du kunna börja med en skafferiutmaning.

Utmaningen går ut på att varje vecka köpa en ny råvara som man aldrig köpt tidigare. Sedan är det bara att leta efter recept där den nya varan är inkluderad. När du lagat mat med en ny vara några gånger, lär du känna dess egenskaper och kan sedan väva in den i din övriga matlagning, och kanske komma på nya sätt att använda den.

Undvik prima mat i soppåsen!
Ett tips är att försöka köpa små förpackningar om du inte är riktigt säker på att du kommer att tycka om den nya maten. Annars kan du ju alltid ge bort det som blir över till någon annan om du känner att det inte var något för dig.

Dokumentera utmaningen!
Anteckna på en lapp vilken vara du testar varje vecka och vad du lagat med den. Vad vill du fortsätta köpa och vad låter du helst bli? Du som bloggar kan ju låta dina läsare följa med på din skafferiutmaning.

DSC_0021[1]

Det blir lätt så att man alltid har samma varor i skafferiet. Inget fel i det, men ibland känns det uppfriskande med förändring.

Förslag på veckovaror till skafferiutmaningen:

 • Rotfrukter, som kålrabbi, kålrot, rotselleri
 • Kryddor, frysta eller torkade. T.ex. gurkmeja, bockhornsklöver, basilika
 • Olika mjölsorter, t.ex. mandelmjöl, majsmjöl, dinkel
 • Nötter
 • Frön
 • Kokosolja
 • Quinoa
 • Torkade fikon
 • Raw kakao
 • Groddar
 • Gojibär
 • Strutskött
 • Ingefära
 • Sötpotatis
 • Mango

Text & bild: Regina Johansson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s