Hem & Trädgård

Brandöva hemma!

Om det skulle börja brinna i ditt hem, har du tänkt ut någon plan för hur du ska agera? På offentliga platser ställs stora krav på brandsäkerheten. Det skall till exempel  finnas bra utrymningsvägar och det finns en begränsning för hur många som får vistas i lokalen. På skolor, hotell och arbetsplatser finns en brandplan som talar om var nödutgångar finns och var man skall samlas om brandlarmet går. Offentliga platser är alltså väl förberedda för brand. Men de flesta bränder sker faktiskt i vanliga bostäder. Varför inte göra en egen brandplan för ditt hem?

DSC_0107 (25)

Att hemmet skulle brinna upp är en av våra värsta fasor. Förutom förlusten av hem och ägodelar så är tanken på brand en påminnelse om att man inte kan vara riktigt säker någonstans, inte ens hemma.

Din brandplan kan bestå av fyra delar:

 1. Förebyggande
  De flesta bränder beror på slarv eller på tekniska fel. Fundera över var riskområdena kan finnas i ditt hem och minimera dem. Lägg dig till med brandsmarta vanor, som att alltid dra ur sladden till plattången direkt efter användning och att aldrig lämna ett rum med tända ljus.
 2. Brandvarning
  Detta kan det inte tjatas nog om. Sätt upp brandvarnare, gärna flera. Testa dem regelbundet med både en tändsticka och genom att trycka på knappen. För att inte glömma detta kan du göra det i samband med att du betalar räkningarna varje månad.
 3. Släckutrustning
  Vid mindre bränder kan du ha en chans att släcka elden snabbt om du har en brandfilt eller brandsläckare. Om du har en stor bostad kan det vara idé att ha flera stycken lätt åtkomliga och synliga.
 4. Utrymning
  Man har utan tvekan en större chans att klara sig levande ur en katastrof om man tänkt ut strategier innan. Är du ensam eller är ni flera?Bor du i lägenhet eller hus? Hur kan var och en ta sig ur sina sovrum om det brinner i hallen? Hur ska du få ut små barn? Det finns brandstegar att köpa som du kan sätta på lämpligt ställe. Tänk igenom olika scenarion och öva med familjen och se till att även barnen vet vad de ska göra.

Skriv och rita ner din plan och bestäm ett datum då du ska följa upp den. Skriv upp i almanackan så att du inte glömmer bort.

Om du vill läsa mer om brandsäkerhet och förebyggande åtgärder så har de flesta hemförsäkringsbolagen bra information på sina hemsidor.

Text:Regina Johansson
Bild: Liza Kettil

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s