Hem & Trädgård

Odla potatis

Det underbara vädret lockar ut mig  och väl ute kan jag inte låta bli att ta itu med trädgårdsarbetet. Jag har börjat i trädgårdslandet med att rensa ogräs och gräva mina såbäddar. Såbäddarna har jag permanenta i landet med gångar emellan, det växer gärna ogräs i gångarna men jag brukar blunda för det och repa av ogräset  när det blir för högt.

Det varma vädret på sista tiden har värmt upp jorden så pass att det går bra att börja så och sätta nu. Idag satte jag mina potatisar en tidig sort som heter Minerva och de sena var från en påse med ekologiska potatisar som jag köpt i affären. Jag har förgrott den tidiga potatisen och nu har den fått fina groddar. Detta gör att den kommer igång att växa fortare när den kommer i jorden. När förgrodda potatisar skall sättas är det viktigt att lägga dem försiktigt i jorden med groddarna upp. Om sättpotatisarna är stora kan de delas, men det är bra om de får torka lite innan de sätts i jorden.
delad potatis

Delad potatis som skall sättas i jorden

 Det finns dessvärre ett  litet utbud av sena sättpotatisar i den vanliga trädgårdshandeln. De flesta är gamla beprövade sorter som King Edvard och Bintje dessa är mycket goda och populära potatissorter. Jag odlar utan undantag allt ekologiskt och dessa gamla potatissorter drabbas mycket lätt av bladmögel. Det är dock bara på de sena potatissorterna som bladmöglet blir ett problem. De tidiga sorterna har som regel redan tagits upp ur jorden när blasten angrips.
När potatisblasten blir angripen av bladmögel börjar det väldigt försiktigt med små bruna fläckar på blasten sedan blir den mer och mer brun tills den är helt vissen. När de första tecknen på bruna fläckar uppkommer bör en snarast möjligt klippa av blasten så nära jorden som möjligt och samla upp alla vissna blad som ligger kvar på jorden. Den avklippta blasten bör brännas eller slängas i soporna omedelbart för att inte bladmöglet ska spridas vidare. Potatisbladmöglet kan smitta till alla växter i Solanumsläktet vilket innebär att även dina tomatplantor och paprikan kan drabbas, med kraftigt minskad skörd som följd. Om blasten inte klipps i tid drabbas potatisknölarna av brunröta och då ruttnar de vid förvaring eller redan i jorden. Potatisknölarna växer inte mer när blasten är avklippt därför är det viktigt att använda potatissorter som är så resistenta som möjligt mot bladmöglet för då kan de växa längre på sommaren innan blasten måste kapas.
potatis2

Var försiktig när den förgroddade potatisen sätts i jorden

Förra sommaren hade jag två sena potatissorter en som heter Blue Belle och en som heter Valor. Blue Belle hade jag köpt som sättpotatis medan Valor är en vanlig sort i ekologisk odling, och den hade jag köpt i affären som matpotatis. Blue Belle fick bladmögel redan i juli och det blev inte mycket skörd. Valor hade jag satt precis intill och den fick inte bladmögelangrepp förrän i augusti vilket gav en mycket större skörd. Även om en behöver kapa sin potatisblast kan knölarna ligga kvar i jorden för att mogna, om det inte regnar för mycket eftersom de  då kan ruttna av fukten, och det är lämpligt att ta upp dem i slutet av augusti eller första halvan av september.
förgrodd potatis

Förgroddad potatis som väntar på att planteras

Det låter krånglig att odla potatis men jag tycker att att det är värt besväret. Det är lättast att börja odla tidiga potatis sorter för att slippa bladmögel och bara kan njuta av egenodlad färskpotatis .
Text & Bild: Magdalena Jorkvist

1 svar »

  1. Hvitlf8k er kjempegodt, og selv om de tre andre her i huset sier de ikke liker det se5 sklule de bare ha visst:))I sommer kom det opp noen grf8nne tuster/blad i blomsterbedet som jeg ikke skjf8nte hva var – helt til jeg kom pe5 at jeg hadde satt hvitlf8k nedi der for e5 holde kattene unna. Det funka mot kattene og vi fikk ekstra hvitlf8k.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s