Kultur

Boktipset: Dehlis vackraste händer

Dehlis vackraste händer är ingen så där bok som man inte kan lägga ifrån sig för att man undrar hur det ska gå. Den är helt enkelt inte så spännande. Den är mer som en trogen vän som ligger och väntar på en, och fast man inte setts på länge så känns det som om man bara vart borta från varandra en dag när man väl ses. Sån vänskap är skönt odramatisk och trivsam tycker jag.

WP_20130811_00820130811103855

För mig tog det nästan fyra månader att läsa ut boken. Inte för att den var tråkig eller att jag hade andra böcker vid sidan av. Jag har bara inte varit inne i en läsperiod. Men när jag väl känt för det så har den legat där och väntat och hållit mig sällskap en stund. Ibland har jag fnissat lite, men för övrigt har storyn inte bidragit till några större känsloyttringar och ibland är just det alldeles lagom.

Dehlis vackraste händer handlar om den medelålders mannen Göran Borg. Han är frånskild sedan några år och har två stora barn han har sporadisk kontakt med. Jobbet på en liten reklambyrå är inte så värst upphetsande och en stor del av sin arbetstid ägnar Göran åt att tänka på sin exfru eller att surfa på ett fotbollsforum. Detta jobb får han en dag sparken ifrån, och eftersom han ändå inte har något att göra åker han med en reseledarkompis till Indien. Där möter han människor och en kultur som förändrar honom rejält.

Just det sistnämnda är en av bokens bästa kvaliteter tycker jag. Författaren Mikael Bergstrand har själv bott i Indien i flera år och skildrar miljöer, traditioner och kultur på ett målande och intressant sätt. Under förutsättning att allt stämmer med verkligheten så lär man sig ju något samtidigt som man läser. Boken är av feel-goodkaraktär och är skriven i jag-form, med tankar om misslyckande, kärlek och vänskap. Göran Borg är ingen mystisk eller svår person utan en rätt ordinär karl som gör lite ovanliga saker. Dehlis vackraste händer (lite oväntad titel, låter mer som en romantisk, poetisk roman) är olik de flesta jag läst. Iallafall för att vara en bok om en man av en man. När jag nu sagt en sån sak måste jag väl egentligen förklara mig, men det är jag inte säker på att jag kan.

Text: Regina Johansson
Bild: Regina Johansson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s