Livsstil

Vem och vad väljer du?

Var femte år är det val till Europaparlamentet och då skall invånarna i 28 länder välja totalt 751 ledamöter att representera dem. För Sveriges del är det 20 ledamöter som skall väljas. Valet till Europaparlamentet refereras ofta till som det glömda valet. Det svenska valdeltagande i valet 2009 var bara 45,53 procent. I riksdagsvalet 2010 var valdeltagandet istället 84,63 procent vilket är en mer normal nivå för det svenska valdeltagandet. Många känner att att Europaparlamentet ligger långt från den egna vardagen och att det är ett val som inte påverkar deras liv. I själva verket är det mycket av vår vardag som beslutas på EU-nivå. Exempel på detta är livsmedelssäkerhet, miljöfrågor och även arbetstidslagstiftning. När det gäller just miljön går det att göra stor skillnad och förbättra miljön genom att det är många tillsammans som arbetar för samma mål.

Vilket parti och vilken kandidat får din röst i det kommande valet? Själva valdagen är 25 maj men förtidsröstningen inleds redan 7 maj. Är du osäker på vad du vill rösta på kan SVTs valkompass vara en god handledning. Mer information om själva valet finns på EU-upplysningen. Information om vallokaler i ditt område hittar du på din kommuns hemsida.

val till europaparlamentet

Text: Liza Kettil

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s