Hem & Trädgård

Trädgårdsvandring i staden Edinburgh

När man åker utomlands ett veckoslut kan det vara svårt att hinna med att titta på allt man vill. Då får man försöka att kombinera sitt flanerande på stan med att titta på växter och planteringar som finns i stadsmiljön. Helgen som gick var jag på besök i Edinburgh i Skottland. Edinburgh ligger nästan på samma breddgrad som Helsingborg i Sverige så det betyder att vi åkte lite söderut jämfört med Munkedal.

Kustklimatet är också mera påfallande vid kusten i Skottland med ett mildare men regnigare klimat. Nu i maj är det ingen temperaturskillnad och vi hade ca 13 grader och mulet.
Edinburgh är en väldigt vacker stad med utmärkande arkitektur, hela staden är byggd på kullar och man har utnyttjat höjdskillnaderna maximalt genom att nästan bygga husen på varandra.
Mitt i staden finns en stor sänka som tidigare varit en sjö men som nu är dränerad och istället finns där en stor nedsänkt stadspark. Det var mycket sommarblommor planterat i parken och det blommade Magnolior i planteringarna. Gräsmattorna var välklippta men översållade av blommande Tusenskönor.

Edinburghcollage

Typiskt för Edinburgh är byggnaderna som nästan står på varandra. Centralt i staden ligger en park där det redan blommade mycket. Bilden på stugan med tillhörande häck är också tagen i parken.

Ett välbesökt ställe nära staden är den tidigare vulkaniska klippan Arthur’s seat som är ett känt landmärke för Edinburgh, det ligger på gångavstånd från stadskärnan. Det är en utmaning att vandra upp på Arthur’s seat men jag tror utsikten betalar för den ansträngningen.
Vi åkte också en bit utanför Edinburgh till ett litet kustsamhälle som heter Queensferry. Husen var till skillnad från i Svenska kustsamhällen byggda av sten annars var likheten med små slingrande gator och närheten till vattnet stor.
Från Queensferry kunde man se en ö med en klosterruin som Maria Stuart varit fängslad i på 1500-talet, dit kunde man dock bara ta sig med båt.
I brist på trädgårdar i det trånga Queensferry så fanns det gott om blomlådor under fönstren med väldigt varierande plantering. På ett ställe hade de planterat en murgröna som trivdes så bra så den hade slingrat sig en bra bit upp efter väggen.
Sammanfattningen blir att Edinburgh är ett ställe väl värt att besöka även för människor med olika intressen!

Text & bild: Magdalena Jorkvist

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s