Sociala medier

#Hashtagga!

Under de senaste åren har ordet ”hashtag” tagit allt mer plats i radio, tv och tidningar. Den som använder sociala medier har troligtvis inte missat det lilla tecknet som föregår ett eller flera sammanskrivna ord. Men vad är den lilla staketsymbolen bra för egentligen?

En hashtag ser ut såhär: # och bildas på ett vanligt tangentbord genom att hålla in shift och knappen för siffran tre, till vänster på tangentbordet. På smartphones och surfplattor brukar symbolen finnas som en egen knapp i symbolfältet.

Hashtagen används för att användare av sociala medier ska kunna tagga ord så att andra användare lätt skall kunna hitta allt som är skrivet om ämnet. Ibland väljer användaren bara ett ord som passar in, till exempel #trädgård eller #sommar. Att etikettera på det viset ger ju en väldigt bred taggning och den är inte så lätt att hitta eftersom den drunknar i andra hashtaggningar. Ibland har någon hittat på en hashtag och uppmuntrar andra att använda samma. Det sättet att dela och få information används flitigt inom många områden, till exempel av radio och tv-program. Då är hashtagen mer preciserad, exempelvis har TV-programmet Biggest Loser #bltugg. Vem som helst kan hitta på och börja använda sig av en hashtag.

#livaleva

Om du lär dig att använda och förstå hashtag, öppnar möjligheter för att kunna nätverka med människor du annars aldrig skulle kommit i kontakt med om ämnen ni har gemensamt. Har du testat något av våra DIY’s eller provat något recept du hittat på Livåleva? Eller tycker du att någon av våra artiklar är extra intressant och vill berätta om det? Använd gärna #livaleva

Fördelarna med en hashtag är helt enkelt att det är väldigt lätt att hitta allt som skrivs om ett ämne, vare sig det är på Facebook, Twitter, Instagram eller någon annan social plattform. Det går också att hitta hashtagat material genom sökmotorer. I samband med konserter och andra tillställningar tas ofta en massa bilder och om de är taggade på samma sätt så blir det lätt för vem som helst att se dessa. Ämnen, som till exempel ett tv-program kan lätt diskuteras av människor som inte känner varandra. Det går att prenumerera på en hashtag och därmed bli underrättad om allt som skrivs om en viss tagg. För en lokalreporter kan det ju vara mycket praktiskt att direkt se allt som taggats med ortnamnet.
Felanvändning?
Precis som med smileys och allt annat som har med sociala medier att göra, så har hashtaggen kommit in i våra liv utan att vi fått någon vidare skolning i hur de används. Det har ju såklart lett till att många börjar använda den genom att titta på hur andra gör, utan att riktigt förstå varför. Ibland använder människor också en hashtag för att understryka en känsla, till exempel: #blirgalenpågrannarsomspelarhögmusik eller #gemigsommarnuuuu. Den formen av hashtaggning fyller sällan sin ursprungliga funktion eftersom ingen någonsin kommer att söka på den, så till vida att fler inte börjar använda den. Det är också viktigt att tänka på varför du ska hashtagga. Vill du verkligen att alla som söker på #tylösand ska se bilden av ditt barn som sitter på stranden? Detta kan avhjälpas genom att ha privat profil på facebook, twitter och instagram. Då kan bara dina vänner/följare hitta dina bilder via hashtagen. Men då är frågan om det ens behövs någon tagg?

Hashtags-tips

  • Det kan vara smart att söka på en hashtag innan du använder den. Den kanske redan används flitigt till något helt annat och då mister kanske just din taggning sitt syfte.
  • Tänk på att du aldrig kan äga en hashtag även om det var du som hittade på den. En tagg som du och dina gäster använt för ditt bröllop kan börja användas av ett annat par. Eller ännu värre – någon börjar använda den till mindre trevligt material än så.
  • Undvik specialtecken och åäö i hashtags, alla appar klarar inte av dem.
  • Ett inlägg på twitter kan inte vara hur långt som helst, undvik därför allt för långa taggar.
  • Tagga hellre i slutet av ett inlägg istället för framför varje ord. Det blir väldigt rörigt att läsa och skapar irritation.

Läs också:
Att kommunicera med smileys
Sociala medier när livet tar slut

Text & bild: Regina Johansson

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s