Ekonomi & Arbetsliv

Vad kostar en kopp kaffe?

Kaffet spelar en stor roll i vardagen för många svenskar. Det kan behövas för att vakna, för att hålla arbetsmoralen uppe, för att avsluta en middag. Någon har sagt att ”Kaffetåren den bästa är av jordens alla drycker”. Frågan är om miljön, dina medmänniskor och din plånbok håller med?

Förutom att kaffe kostar pengar, så är det ett livsmedel som har en stor miljöpåverkan. Listan på negativa effekter vid kaffeodling kan göras lång, men ett av de viktigaste exemplen är att i konventionell odling används besprutningsmedel som sedan länge är förbjudna i Sverige. Varför de inte är tillåtna här? Jo, för att de är mycket giftiga för både människa och miljö. Personer som bor i närheten eller arbetar på dessa kaffeplantager riskerar allvarliga hälsoproblem och sjukdomar. Bland annat ökar risken för cancer och barn föds med missbildningar till följd av besprutningen. Ett vanligt kaffeplantage är alltså ingen särskilt trevlig arbetsplats. Förutom att människor dör av att jobba där så får de dessutom en väldigt låg lön för sitt arbete.

DSC_0081 (3)

För inte så längesedan var kaffe en lyxvara. Idag är det bortglömt, fri tillgång på kaffe är en självklarhet och så fort det stått lite för länge hälls det ut och vi brygger nytt, utan minsta tanke på allt arbete och den miljöpåverkan som skett helt i onödan.

Med vetskap om hur kaffet påverkar vår värld blir det också tydligt att vi som konsumenter kan göra stor skillnad genom våra val. Ekologiskt och rättvisemärkt kaffe blir allt vanligare både i hemmen och på serveringar, men fortfarande säljs massor av konventionellt odlat kaffe. Ett vanligt argument till att inte välja ekologiskt är det högre priset. Därför vill vi titta närmare på vad en kopp kaffe egentligen kostar – vare sig det blir uppdrucket eller utslaget.

I vårt räkneexempel antar vi att 500 g vanligt kaffe kostar 33 kr, och att 500 g ekologiskt och rättvisemärkt kaffe kostar 43 kr, alltså 10 kr dyrare per paket. 500 g kaffe räcker till ca 55 koppar.

En person som heter Liv brygger varje dag tre koppar kaffe. Varje dag blir det ungefär en kopp över som hon häller ut i slasken. Vad händer med Livs kaffekostnader om hon byter ut sitt vanliga kaffe mot ekologiskt och rättvisemärkt, och samtidigt slutar att brygga för mycket?

En årskonsumtion kaffe där Liv brygger tre koppar per dag kostar
660 kr för vanligt kaffe
860 kr för ekologiskt och rättvisemärkt
Skillnad: 200 kr per år
En årskonsumtion kaffe där Liv brygger två koppar om dagen kostar
445 kr för vanligt kaffe
580 för ekologiskt och rättvisemärkt.
Skillnad: 135 kr per år

Detta visar att om Liv drar ner från tre till två koppar om dagen behöver hon bara köpa 14 paket kaffe om året istället för 20 stycken. Och om Liv slutar att brygga för mycket kaffe, så kan hon byta till en  ekologisk och rättvisemärkt sort utan att årskostnaden höjs – den blir till och med lite lägre.

IMG_5509

Vanligt kaffe kostar 60 öre per kopp, ekologiskt och rättvisemärkt kostar 78 öre. Genom att sluta slösa på kaffe och börja betala 18 öre extra för miljö och rättvisa, återfår kaffet den lyxstatus det borde ha. För kaffe är inget måste för vår överlevnad – kaffe är en guldkant.

Text: Regina Johansson
Bild: Liza Kettil

4 svar »

  1. Intressant. Mycket intressant. Får själv dåligt samvete för att jag häller ut så mycket kaffe. Brygga mindre, bör vara lösningen för mig själv, även om jag med regelbundenhet köper rättvisemärkt och ekologisk.

  2. Men är inte slutsatsen orelevant? Självklart blir det billigare om man slutar slänga kaffe eller dricker mindre.
    Det är inte relevant vad gäller priset ekologiskt kaffe, det blir alltid märkbart dyrare per drucken kopp oavsett om du slutar slänga kaffe eller börjar slänga mer kaffe.
    Tyvärr existerar det inte heller en smakgaranti på ekologiskt kaffe jämfört med traditionellt kaffe. Felrostat är alltid felrostat oavsett ekologiskt eller inte.
    Enda orsak att välja det dyrare ekologiska är alltså om man brinner för att allt skall vara ekologiskt/miljömärkt. Det kostar mer och borde istället riktas mot producenterna i form av krav. Att frivilligt betala mer fär en vara är en svag form.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s