DIY

DIY: Fyll på vätskor under motorhuven

Blir du en aning förvirrad när du öppnar motorhuven på din bil? Då ska jag försöka hjälpa dig att reda ut några delar saker att känna till.
För att bilen skall fungera finns det några vanliga saker som är viktiga att kolla, och jag kommer nu att ta upp hur man kontrollerar oljenivån, spolarvätskan, och kylarvattnet. Om du har en nyare bil så kan den säga till dig med ett plingande till eller ett meddelande att något behöver fyllas på. Men hur gör man då?

motor1

Såhär kan det se ut under huven på din bil. Jag har ringat in oljestickan och behållarna för olja, kylarvätska och spolarvätska. Vet du vilken som är vilken?

 

Spolarvätska

Först måste du ha spolarvätska, det kan du köpa färdigblandad eller blanda själv. När du blandar själv så står det på dunken hur mycket vatten du ska ha till en del koncentrerad spolarvätska. Hur koncentrerat man blandar beror på hur mycket kyla blandningen ska klara. Sedan är det dags att fylla på.

motor2

På bilden är det en röd cirkel runt locket som du fyller spolarvätska i. Där fyller du sakta i spolarvätska så det inte rinner över och skruva sedan på locket igen. Om du inte har någon spolarvätska så kan du inte göra rent rutorna från smuts och insekter. Dålig sikt kan bli mycket farligt!

Olja

En vanlig, fungerande motor ska inte dra massa olja, men det kan ändå behövas fyllas på då och då. Om bilen inte har någon olja så skär motorn, vilket betyder att det inte går att köra mer med den. Hur hög oljenivån är kan du enkelt kolla med hjälp av oljestickan.

motor3

Du drar upp stickan och när den är uppe torkar du av oljeresterna med ett papper eller trasa. För sedan ner stickan snabbt och upp igen lika snabbt (inte överdrivet snabbt). Det finns två markeringar på stickan och där emellan ska oljan vara. Om den är under eller nästan under den nedersta markeringen så är det dags att fylla på lite granna.

motor4

Här fyller du på olja. Undvik att spilla och torka bort om det kommer utanför.

Kylarvatten

För att motorn inte ska bli överhettad och börja koka finns ett kylarsystem med en blandning av vatten och glykol. Glykolen är med i blandningen för att motorn inte ska frysa och gå sönder. Du blandar vatten och glykol och fyller på till max på vatten behållaren. När du ska blanda kylarvatten så köper du glykol på dunk eller flaska.  På dunken står det hur mycket glykol du ska ha i vattnet.

motor5

När det är lite dåligt med vatten så räcker det oftast med att fylla på lite mer vatten. Se bara till så att du inte gör det varje gång, då blir glykolen för utspädd. Var särskilt uppmärksam på detta vintertid!

Läs också:
DIY; Byt däck på bilen
Krönika: En tjej på fordonsprogrammet

Text & bild: Alexandra Jorkvist

 

3 svar »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s