Hem & Trädgård

Att flytta en pion

Att det inte skulle gå att flytta en pion är enligt många en vedertagen  sanning. Att om den flyttas kommer det att dröja många, många år innan den blommar igen.. Jag hävdar att det visst går att flytt en pion  och att den även i fortsättningen kommer att må gott och blomma. Däremot kräver det planering  för att resultatet ska bli bra.

IMG_3915

En pion är ett vackert blickfång i trädgården

Pioner har stora och tjocka rötter  som påminner lite om pepparrot. Rötterna måste komma med oskadda när pionen grävs upp för flytten. Gräv runt din pion för att se hur djupt rötterna går och försök att få med hela rotklumpen, ta gärna hjälp av en person till om det är en stor pion du ska flytta

bild (1)

Det är bra att ha förberett det nya hålet innan, det är förstås svårt att veta exakt hur stora rötter pionen har innan den är uppgrävd men om det är förberett är det inte lika mycket att gräva innan den kommer i jorden igen.

bild (2)

Som vid all plantering gäller det att ge den nyplanterade pionen så bra förutsättningar som möjligt. Luckra jorden i botten på hålet och se till att det är dränerat, grunda i hålet med fin kompostjord och blanda även jorden som ska fyllas på med kompost. Vattna rejält både i hålet och på plantan när den är planterad, när du tror du har vattnat klart så häll på lika mycket till

bild (3)

Bästa tiden för att flytta växter är vår och höst om det inte är en torrperiod. Det går även bra att flytta dem hela sommaren om det är regnigt väder. Detta gäller både doft- och bondpioner. Om du flyttar dina pioner direkt efter blomningen eller på hösten, enligt mina råd och att pionen hamnar på ett ställe där den trivs, så bör den blomma sommaren efter.

collage

Text: Magdalena Jorkvist
Bild: 1 & 5 Liza Kettil
Bild: 2-4: Magdalena Jorkvist

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s