Mat & Bak

Amerikansk maräng- och citronpaj

Denna paj är inget nytt påhitt. Det är snarare en bortglömd klassiker, som för tankarna till amerikanskt 50-tal. För visst hör bubbelgum, rock’n’ roll och vippiga kjolar ihop med en lemonpie! Förra sommaren fanns till och med en serie smaksatt vatten som kallades Old School, och en av dem hade smak av citronpaj.

Amerikanska recept kan ibland kännas lite svåra att förverkliga, eftersom en del ingredienser inte finns i alla affärer. Denna paj innehåller dock inga konstigheter, kanske är ingredienserna till och med sådant du alltid har hemma.  Det är tre moment att baka pajen och tar därför lite tid, men det är inte särskilt svårt. Bottnen är en vanlig pajdeg och marängen på toppen är helt enkelt vanlig maräng. Det viktigaste för att lyckas med pajen är att absolut ingen äggula följer med vitan när du separerar äggen. Då går det nämligen inte att fluffa upp marängsmeten.

amerikansk citronpaj

Friskt, vårigt och enkelt!

Recept: Citron och marängpaj

Ingredienser

Pajdeg
3 dl vetemjöl
125 g smör eller margarin

Citronkräm
3 dl vatten
1 1/5 dl socker
4msk maizena
Skalet av en citron, rivet
3 äggulor
2 msk smör eller margarin

Maräng
3-4 äggvitor
1,5-2 dl socker

Gör såhär:

Börja med att göra pajdegen (arbeta ihop fett och mjöl) och tryck ut i en springform eller pajform. Förgrädda på 225 grader i 15 minuter. Låt skalet svalna!

Citronkräm
Blanda ut maizenan i vattnet tillsammans med sockret, citronsaften och citronskalet i en kastrull. Låt koka upp under omrörning. Tag bort kastrullen från plattan och rör ner äggulorna i krämen. Ställ tillbaka kastrullen på plattan och låt sjuda upp under omrörning, men ej koka. Rör i fettet och låt sedan krämen svalna en stund innan du häller den i pajskalet.

Maräng
Vispa vitorna till ett hårt skum och rör sedan försiktigt i sockret. Bred sedan marängsmeten över citronkrämen och sätt in pajen på 250 grader tills marängen fått färg. Servera med vispad grädde!

Text & bild: Regina Johansson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s