Sociala medier

Barn och sociala medier

En fråga som alla föräldrar behöver förhålla sig till idag är den om sociala medier. När är det lämpligt för barn att börja använda sociala medier och vilka bör de i så fall använda? Som förälder kan det vara svårt att stå emot barnens önskemål om att använda olika sociala medier. Många sociala medier som exempelvis Facebook eller Instagram har en nedre åldersgräns på 13 år. Visserligen går det bra att skriva in ett annat födelseår för att kunna bli medlem. Annars kan den åldersgränsen användas för att skapa diskussion med ditt barn om varför barnet tror att Facebook inte vill ha yngre användare än 13 år.

Det finns många vuxna som har svårt att hantera sociala medier och det är onekligen inte lättare för barnen. Att stå emot barnens önskemål är som sagt inte lätt och till slut kanske inte heller hållbart. Någon gång måste de ju få pröva sina vingar på internet och i de sociala medierna. När den tidpunkten infaller blir kanske en fråga för varje familj att avgöra men det kan vara klokt att lyfta frågan till diskussion på ett föräldramöte. Kanske har ditt barn hävdat att det är bara ditt barn som inte får lov att använda sociala medier. På ett föräldramöte kan det mycket väl visa sig att det är fler barn som inte får och då blir det som förälder lättare att stå emot.

 

Att lära barnen hur sociala medier bör användas är dock mycket viktigt. Inte bara för barnets skull utan också för att barnets agerande kan ge rättsliga efterföljder i värsta fall. I det uppmärksammade instagrammålet i Göteborg resulterade de minderåriga ungdomarnas agerande i att föräldrarna fick betala stora skadestånd. Det innebär att även om du inte har kännedom om ditt barns agerande på sociala medier kan du komma att bli ersättningsskyldig!

IMG_6358

Känner du dig trygg med ditt barns användande av sociala medier?

För att kunna ha översikt över ditt barns internetvanor kan det vara klokt att ha som regel att datorer, surfplattor och mobilen inte används i det egna rummet. Vill de surfa kan det exempelvis ske i vardagsrummet. I början kan det vara klokt att sitta tillsammans med barnet och diskutera vad ni gör. Sociala medier som Facebook är helt fantastiskt vad gäller möjligheten att hålla kontakten på avstånd. Ett bra sätt att mjukstarta användningen av ett socialt medium så som Facebook kan vara att låta barnet till en början bara vara vänner med den nära familjen och familjens vänner. Då får barnet pröva sina vingar samtidigt som det sker under kontrollerade former. När ni känner er trygga att gå vidare och låta barnet utöka sin vänkrets är det klokt att diskutera vem som kan läggas till som vän. Att förklara att vänförfrågningar från främmande människor skall avvisas. När det gäller sociala medier och även e-mail kan det vara klokt att tillåtelsen att få använda dess sker under förutsättning att du som förälder har tillgång till barnets inloggningsuppgifter.

Det finns flera sidor med kloka råd och tips till föräldrar som funderar över barn och internet och sociala medier som Surfa Lugnt och Sökis

Text: Liza Kettil

Bild: Liza Kettil

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s