Ekonomi & Arbetsliv

Livåleva <3 Nätverk!

I mitt och Lizas företagande har nätverkande med andra alltid varit viktigt. För att starta upp en verksamhet helt utan pengar krävs nämligen en annan form av ekonomi – kontakter. Att nätverka betyder inte bara att byta visitkort eller att göra reklam för varandra. Det kan innebära att utbyta erfarenheter, tjänster och kontaktnät, och det kan också vara en enorm inspirationskälla. Just det där med att hämta inspiration kan låta rätt överdrivet. Som något en konstnär måste inhämta för att sedan kunna måla en tavla. Men inspiration är ju faktiskt viktigt för allt man tar för sig här i livet, vare sig man är företagare eller inte. Inspirationen ger ny luft under vingarna och extra energi att orka jobba på, och den kan också ge praktiska lösningar. Läs gärna våra tidigare artiklar om vad nätverksekonomi och inspiration kan innebära.

Nätverkande

Vi älskar nätverk! Kanske för att det inte behöver vara en spindel i nätet för att det skall fortsätta växa – det fortsätter av sig själv när det väl knuffats igång.

Idag var vi på en nätverksträff på Blomsterkroken i Uddevalla med sex andra företagskvinnor. Någon hade vi träffat förut, men de allra flesta var nya ansikten. Även om vi är två i vårt företag så kan det ändå kännas ganska ensamt ibland eftersom det bara är vi två som riktigt förstår vår lilla värld. Därför är det så givande att prata med andra som delar vår passion för företagande, men som arbetar med helt andra saker. Tänk att man kan ha ett så stort utbyte av människor som jobbar med helt andra saker än vad vi själva gör. Det är en påminnelse om att det är viktigt att ibland ta sig utanför sitt vanliga, självklara umgänge och befinna sig i nya sammanhang. Med nya människor kommer också nya möjligheter.

Men hur gör man då för att nätverka? Jo, man hakar på andra som vill nätverka, eller så drar man igång en träff själv. Sociala medier är ypperligt till detta ändamål. Där kan du både hitta befintliga nätverk och sätta igång nya. Vare sig ditt intresseområde är frimärkssamling, orkidéodling eller företagande så fungerar nätverkande på ungefär samma sätt. Tänk på att en person du redan känner kan generera många fler kontakter. Om du träffar någon IRL, var noga med att byta kontaktuppgifter och spara dem. Det är förbluffande ofta som en sådan kontakt på ett eller annat sätt kommer till användning lång tid efteråt. Om du riktigt känner att du klickar med någon, försök att bygga vidare på det genom att föreslå ett möte. Och viktigast av allt, speciellt när det gäller entreprenörskap – ge själv innan du ber om något. Praktiskt skulle det kunna innebära att istället för att be om att bli länkad eller delad på sociala medier av någon, så delar du själv vederbörande först. Kanske hakar din kontakt på och ni blir viktiga i varandras nätverk.

Vill du  mer om vårt arbete med Livåleva och MakeMyDay Event? Läs också:
En arbetsdag på Livåleva
Vad gör vi på Livåleva egentligen?

Text & bild: Regina Johansson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s