Hem & Trädgård

Dags att avhärda dina plantor!

Nu när halva maj har gått så kan man här i södra Sverige plantera ut sina lite tåligare växter. Innan man kan plantera ut blommor och grönsaker måste de avhärdas, vilket betyder att man bär plantorna ut och in några dagar. Därefter kan man lämna dem ute på natten om det inte är frostrisk.

Avhärdning är en viktig procedur för att dina plantor inte skall bli uttorkade eller chockade av de ändrade förhållandena. Men det är väldigt tråkigt att råka glömma sina plantor utomhus en kall natt! Därför kan det vara smart att sätta ett alarm eller skriva en lapp så att plantorna inte glöms bort ute.

Avhärdning är en viktig procedur för att dina plantor inte skall bli uttorkade eller chockade av de ändrade förhållandena. Men det är väldigt tråkigt att råka glömma sina plantor utomhus en kall natt innan avhärdningen är klar! Därför kan det vara smart att sätta ett alarm eller skriva en lapp så att plantorna inte glöms bort ute.

Avhärda
Det är bra att börja en mulen dag för de tål inte solen när de bara stått inomhus. Temperaturen ute bör vara över tio grader,  och är det soligt får man ställa dem i skuggan. Det är dock bra om plantorna får sol på sig innan den riktiga utplanteringen, så de inte blir brända när de grävs ner. Beroende på temperaturen kan man börja tidigare med tåliga växter som lök, purjo och persilja.

Plantera ut
Innan man sätter sina grönsaksplantor i landet är det bra att vattna dem ordentligt för att ge dem en bättre start. Har du möjligheten att plantera ut en mulen eller regnig dag så är det de bästa, gör det annars på eftermiddagen då solen inte längre står som högst. Tänk på att vattna ordentligt även om det regnar. Vattnet gör så att jorden slammar upp och lägger sig runt rötterna så kan de börja suga vatten och näring med en gång och risken för uttorkning minskar.
Om man planterat i kruka kan den stå i skuggan ett par dagar för att minska risken för uttorkning. Om det blir frostrisk kan det vara bra att täcka över växterna, så ha lite koll på väderprognosen.

Text & bild: Magdalena Jorkvist

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s