Mat & Bak

Bananmuffins med jordnötsfrosting

Bananer har en märkligt förmåga att ta slut med en gång eller bli liggande så pass länge att ingen vill ha dem. Fast även när bananer passerat det där stadiet när en vill äta dem är de fullt användbara under ganska lång tid till. Allra enklast är helt enkelt att skiva ner bananerna, frysa in dem och sedan använda dem när det är dags att göra smoothie eller glass. Ett annat sätt att använda övermogna bananer på som uppskattas här hemma är att baka muffins på dem. Banan är verkligen bra att använda i muffins eftersom de inte tar över smakmässigt men samtidigt bidrar till att göra muffinsen lite extra saftiga och fina. Riktigt goda blir muffinsen de som här kompletteras med jordnötsfrosting.

DSC_0007 (61)

Smarrigt goda bananmuffins!

Bananmuffins

Muffins:

125 g smör

2 mogna bananer

2 ägg

1 1/2 dl socker

3 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

2 tsk mald kanel

1 tsk vaniljsocker

Jordnötssfrosting:

1 dl krämigt jordnötssmör

150 g färskost

1 dl florsocker

1 tsk vaniljsocker

Dekoration: salta jordnötter, hackade

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret och låt det svalna något. Skala bananerna och mosa dem med en gaffel. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda mjölet med bakpulver, kanel och vaniljsocker. Tillsätt bananmoset, vetemjölsblandningen och smöret till äggsmeten och rör snabbt ihop till en jämn smet. Ställ ut muffinsformar på en plåt eller i en muffinsform och fyll dem till 3/4 med smet. Grädda mitt i ugnen cirka 20 minuter. Ta ut och låt svalna. Vispa ihop alla ingredienser och fyll smeten i en spritspåse med tyll. Spritsa ut frostingen över muffinsen och dekorera med hackade jordnötter.


Har du inte några jordnötter att dekorera med går det alldeles utmärkt att ta till exempel hackade hasselnötter och flingsalt istället.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s