Hem & Trädgård

Trädgårdslycka

Innan vi köpte vårt hus då drömde jag ofta om hur det skulle bli att ha hus. Hur skulle huset och dess trädgård se ut? Vart skulle huset ligga och hur stort skulle det vara? I mina drömmar var det alltid ett stort trähus från tidigt 1900-tal med en lummig trädgård som var omgivet av lövskog och böljande fält. Jag såg mig själv sitta under ett träd i trädgården och läsa om sena sommarkvällar då barnen gått och lagt sig. Så köpte vi oss till slut ett hus och det blev mycket riktigt ett stort hus på landet med en stor trädgård. Huset var dock klätt med eternit och omgavs inte av böljande fält och lövskog utan istället av granskog. Så var det då den där trädgården. Idag är den mitt andningshål och troligen den plats i världen där jag trivs allra bäst. Så har det dock inte alltid varit. I mina drömmar var trädgården alltid perfekt och jag behövde inte göra något annat än att bara vistas i den. Min drömda trädgård var fylld till bredden av fruktträd, buskar och blommor som stått där länge och väl. Där fanns uteplatser och noga anlagda stigar att vandra längs.

 

Trädgården som till slut blev min hörde till ett hus som stått tomt i femton år. En två meter hög djungel av rönnspirea täckte det mesta av trädgårdens yta och intill farstutrappen växte en stor gran. Det var inte den trädgården jag drömt om. Jag förälskade mig trots allt i huset och att röja i trädgården gjorde mig till en äventyrare i djungeln. den där första sensommaren och hösten då röjde vi granar, sly och rönnspirea och snart fanns där lite mer yta. Fast när sommaren kom åter då växte sig spirean hög igen i ett snabbare tempo än vad vi hann med. Efter några års kämpande var ungefär halva trädgården frilagd men vi hade börjat misströsta. Vi hade varken tillräcklig kunskap eller ork att fortsätta.

 

Det hela kändes som ett problem som inte gick att övervinna. Med hjälp av en vän fick vi ny inspiration och kunskap att kunna fortsätta. Där vi bara så djungel såg hon en trädgård. Det är fortfarande mycket arbete att hålla trädgården i ordning, men märkligt nog känns det inte som ett arbete. Det är ett nöje till och med att rensa ogräs, även de gånger då jag svär över att kirskålen växer fortare än vad jag hinner rensa. I min dröm om en trädgård då rensade jag aldrig ogräs och nu kan jag komma på mig själv att längta även efter den sysslan! Min trädgård är min stolthet. Det mesta som finns där har vi planterat, byggt, grävt och vårdat. Åtskilliga timmar har lagts på arbete för att jag nu äntligen kan sitta i trädgården om kvällen med en bok efter att barnen gått och lagt sig.

trädgård

Pionen fanns i trädgården från början, likaså lupinerna. Rosorna och hela rosenträdgården där de planterats är något som vi med god hjälp har skapat.

 

Text & bild: Liza Kettil

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s