Ekonomi & Arbetsliv

Hur svårt kan det vara?

Jag tror alla nån gång i livet haft problem med att få jobb, eller haft nära släktingar som  har haft problem med att få jobb. Jag har inte fått något sommar jobb i år. Det är jätte jobbigt.  Särskilt när frågorna kommer. Har du sökt ordentligt? Men det är väl inte så svårt? Mitt svar är att det är inte bara svårt, det är jättesvårt! För jag har fått de ovanstående frågorna och fått flera gånger ställa mig frågan vad jag gör för fel. Men är det verkligen jag som gör fel? Jag är en tjej som inte fyllt 18 år, jag har ingen avslutad utbildning mer än grundskolan och jag har inte något körkort. När min mamma var i min ålder i då var det inget stort problem då fanns det jobb och då spelande de här sakerna som körkort och utbildningar  inte så stor roll för du behövdes ändå. Sedan blev det kris jobben försvann och det blev näst in på omöjligt att få jobb.

IMG_2413

Hur ser sommaren ut för den som är arbetslös?

Vi som går på gymnasiet får inte något bidrag under de månader det är sommarlov och en inte går i skolan. Det betyder då att sommaren för den som i likhet med mig  är arbetslös kommer att bli helt utan pengar. Även om pengar inte är det viktigaste så är vill även den utan jobb ändå ha kläder, kunna åka och grilla med sina vänner eller bara kunna för flytta sig med buss eller tåg från punkt A till B. Även om jag är liten så behöver jag kläder, ska mina föräldrar stå för det då? Ja det är ju klart, men om familjen inte har så mycket pengar att lägga på sånt kanske det blir en sommar sittande i sängen och veta att kompisarna med jobb, med pengar, ska åka och grilla efter jobbet och du inte kan följa med.
Ungas jobb är viktigt. Även om du inte är ung själv så har du varit det. Du vet hur det är. Jag ser två lösningar på problemet lösning ett: Alla unga från ålder 16-19 ska ha sommar jobb och en möjlighet att tjäna lite pengar på sommaren. lösning två: Ett fortsatt bidrag även under sommarhalvåret. Då kan ju detta bli orättvist ändå vissa som har sommarjobb ska dom få bidraget med då? Det kan man fråga sig. Jag tycker ändå alternativ ett är bäst. För detta blir även en erfarenhet och man slungas med mer kraft in i arbetslivet. Ingen ung utan jobb helt enkelt!
DSC_0378 (4)

För Alexandra är det en självklarhet att varje ungdom skall få möjligheten till ett sommarjobb. Ingen ung utan jobb helt enkelt!

Text: Alexandra Jorkvist
Bild: Liza Kettil

1 svar »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s