Ekonomi & Arbetsliv

Sara – frisörentreprenören från Dingle

Mitt i det lilla samhället Dingle i Bohuslän finns ett nyrenoverat hus, fast med äldre innehåll. I en gammal butikslokal på nedervåningen har frisören Sara Thorén öppnat salong. Inredningen går i retrostil och innehåller en hel del äkta vintage. En dröm för den som älskar designen från mitten av förra seklet helt enkelt!

 

Rockstart Salon i Dingle

Sara Thorén är 31 år och är född och uppvuxen i Dingle, och att starta företaget just där var helt naturligt. Det bästa med att vara sin egen tycker Sara är att kunna vara flexibel, både mot sig själv och mot kunder.

 

– Jag har en stor familj,  och många vet vilka vi är eftersom vi är så många. Jag hade redan en kundkrets innan jag började, eftersom jag klippt både vänner och familj sedan innan. Dingle ligger bra till i förhållande till vad som finns runtomkring.
Sara har hunnit med en hel del innan hon blev frisör. I elva år har hon jobbat på ett glassföretag från och till. Efter ett tag kände hon att hon också ville köra glassbilen, så därför tog hon C-körkort. Dessutom har hon jobbat på fabrik, kontor, i butik och bott på Irland. Hon har också jobbat på förskola.
– Jag tror att det är tur att jag inte gick frisörlinjen på gymnasiet. Jag var väldigt skoltrött under gymnasietiden och jag hade nog inte uppskattat kunskapen lika mycket då. Det tog några år innan jag visste vad jag ville. En dag fyllde jag i en intresseanmälan om att få information om en frisörutbildning. Sedan fick jag ett samtal från Svenska frisörskolan som ville att jag skulle komma och göra ett intagningsprov. Jag kände att jag behövde göra det och när jag klarade det så visste jag att detta var min grej och bestämde mig för att göra det.
Hösten 2009 började Sara sin utbildning i Trollhättan. Lärlingstiden gjorde hon i Norge. Det var tufft och hon tog en paus, men genomförde det så småningom. Parallellt med lärlingstiden startade Sara upp en egen verksamhet. I början hade hon inte ens något telefonnummer utan tog alla bokningar på andra sätt. I september förra året öppnade hon upp sin Salong, Rockstart Salon. Fortfarande är telefonen ganska tyst, eftersom Sara erbjuder internetbokning
– Internetbokningen gör det enklare för mig eftersom jag inte behöver avbryta klippningar för att svara i telefonen så ofta. Kunderna brukar uppskatta att enkelt kunna se vilka tider som finns tillgängliga.
Till Rockstart Salon kommer både kvinnor, barn och män i olika åldrar. Sara tycker att det är väldigt roligt, eftersom det ger en så stor variation i arbetet.
– Som frisör kommer man väldigt nära in på människor. Första gången vi hade salongspass på skolan fick jag nästan lite panik. Jag kände hur jag klev rakt in i den personens privata sfär. Det hade inte slagit mig innan att det faktiskt är så. Många säger att frisörer är som psykologer, och att det blir så kan nog bero på att man kommer kunden så fysiskt nära. Det kan göra att man släpper på garden lite. Min stora skräck är att bli en skvallrande småstadsfrisör. Jag tror att den skräcken hjälper mig, jag svarar inte så snabbt när någon frågar saker utan tänker efter lite innan jag svarar. Det är ju inte alltid man minns varifrån man har hört saker och jag vill inte råka föra något vidare som någon berättat för mig i frisörstolen.
Rockstart salon i Dingle 2

När vi intervjuade Sara blev vi bjudna på kaffe. För två retro-nördar kändes det väldigt förnämligt att sitta i en mossgrön soffa med teakarmstöd och dricka ur gamla söta kaffekoppar.

Men det där huset då? Vad kom först egentligen, företagaren Sara eller husägaren Sara? Jo, först kom husförälskelsen. Sara trånade efter huset långt innan det var till salu.
– Min pappa ringde och tjatade på den som ägde huset. De var på väg att flytta så till slut fick vi komma och titta. Det tog ett år innan köpet var klart. Huset var helt möblerat så det var mycket att göra.
Rockstart Salon i Dingle 3

På Rockstart Salon finns allt som behövs för en snygg retrofrisyr. Men kunderna behöver inte vara orolig för att komma därifrån med en tub brylcréme i håret. Även om salongen är gammaldags så behöver inte frisyrerna bli det!

Men även om det var mycket jobb med att röja ur och renovera huset så var det också väldigt roligt. I ett fullt möblerat hus kan det finnas en massa fina saker som väntar på att bli upptäckta. En del av sakerna finns nere i salongen, och en del använder Sara och hennes sambo till vardags. I den forna butikslokalen finns både disk och butikshyllor kvar och de kommer snart till användning. Som säkert har framgått, så har Sara ett stort intresse för retro och vintage. Den tionde juni öppnar hon inredningsbutiken Nostalgitrippen i anslutning till salongen. Där kommer hon att sälja repro-produkter, det vill säga nyproducerade produkter med retrostuk. Drömbutiken för den som gillar mönster, färg, form och godis från förr. Saknar du Ako-kolan? Åjo, den kommer att finnas i Saras butik!
Text: Regina Johansson
Bild: Liza Kettil

1 svar »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s