Krönika

Krönika: Att ställa om

För några år sedan tog jag ett aktivt beslut att börja ställa om till en mer miljövänlig livsstil. Att handla på loppis och att till största delen äta vegetariskt var något jag gjort länge men nu ville jag ta ännu ett steg. Att i ett enda steg ställa om är dock inte helt enkelt. Det kändes som ett dyrt och faktiskt lite överväldigande projekt. Ett första steg på vägen var att byta ut kaffe, mjölk, potatis, bananer och kakao. Kött är något som övriga familjen äter ibland och det var något som vi redan tidigare valt att köpa ekologiskt. Idag är det en självklarhet att köpa dessa saker ekologiskt och skulle de inte finnas då väljer jag helt enkelt att avstå. Sent på våren är det svårt att hitta ekologisk potatis och det har således varit något som jag har fått avstå.

Frågan som uppstod med tiden var hur jag skulle gå vidare. Det där första valet var en bra början men sedan då? Min strategi har blivit att byta ut en vara per månad till ett ekologiskt alternativ. På så vis tänker jag att jag inte märker att matkostnaden blir högre. Fast märkligt nog har våra kostnader för maten inte ökat eftersom vi idag handlar med medvetet och slänger allt mindre.

Det som varit viktigast i processen med att ställa om är de diskussioner som kommer vid middagsbordet eller i affären när barnen är med. Om varför det är viktigt att tänka till innan en handlar, att billigast kanske inte alltid är bäst och att en viktig fråga att ställa sig själv innan varje köp är om det verkligen är nödvändigt.

Sen uppstår ett litet men i det hela eftersom jag verkligen gillar att shoppa och älskar kläder. Under nästan två år hade jag ett nästan totalt köpstopp på kläder men i slutändan kom jag fram till att det inte fungerade. Det kändes som om jag mest plågade mig själv och då var det inte längre ett bra beslut. Att ställa om är viktigt men det skall inte kännas som ett straff och då är det viktigt att ha en strategi. Ett tag fick jag nästan ont i magen av att köpa sådant som inte var ekologiskt. Alltså var en strategi nödvändig och nu blir som sagt en ny vara för varje månad utbytt. Förra månaden var det mjöl och denna månaden tandkräm.

DSC_0160 (15)

Även om en person inte kan göra allt kan alla göra något. Varje genomtänkt val är bra för miljön. Svårare än så är det inte!

 

Text & bild: Liza Kettil

2 svar »

  1. Hej Lisa, vad fint du skriver om omställningen. Vi gör precis samma sak – försöker ställa om till en mer hållbar livsstil – och det är så spännande att läsa om hur andra tänker och gör! När det gäller shopping håller jag med om att totalt shoppingförbud gör livet lite för krångligt och tråkigt, men det finns ju faktiskt bra sätt att förhålla sig till konsumtion utan totalt förbud. Jag köper numera bara sådant jag verkligen behöver (inget mer spontanshoppande) och försöker välja det bättre alternativet när jag handlar. Bakom varje köp ska det finnas ett genomtänkt beslut och behov. Finns det det, så får jag köpa. GOOD shopping helt enkelt!

    Skriv gärna mer om din hållbara livsstil. Det är kul att läsa om!

    Ida

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s