Hem & Trädgård

Försenad odling

Helt plötsligt har det blivit försommar nästan utan att jag har märkt det. I år har det varit fullt upp nu i maj och början av juni med konfirmationer, studenter och skolavslutningar. Detta gör att jag har blivit ovanligt sen med vårbruket i år. Jag har inte sått alla grönsaker och allt är inte utplanterat än. Det är så det blir ibland men det behöver inte vara för sent trots allt. De flesta växterna kommer ifatt och för en del spelar det ingen roll om skörden kommer lite senare än vad som var planerat. Jag hade missat att sätta en rad med potatis, om jag sätter en sen sort där då är de ändå färdiga att ta upp i september. Har man grönsaker med lång utvecklingstid som purjolök eller rotselleri är det en bra ide`att köpa färdiga plantor istället för att prova att så för sent på sommaren.

Purjolök som precis har planterats ut

Purjolök som precis har planterats ut

Nu på försommaren är viktigt att hålla ordning på ogräset, plantorna är små och tål inte för mycket konkurrens och får man bort fröogräset innan det går i blom är mycket vunnit även till nästa år. Det är en av fördelarna med att vara sent ute med vårbruket att man rensar rent innan sådd och därmed minskar förekomsten av ogräs väsentligt.
Nu har järnnätterna passerat och det är fritt fram att plantera ut även känsliga växter. Om det är kyliga dagar och nätter kan man täcka de allra känsligaste med fiberduk ett tag till. Vissa växter som gurkfamiljen gillar värme och kan vara täckta med fiberduk fram till i juli, då bör man ta av den om man har plantor som behöver pollineras annars kommer inte insekterna åt blommorna. Man ser att de inte är pollinerade på att det lilla fruktämnet bakom honblomman gulnar och ramlar av istället för att bli en gurka, squash eller pumpa. Hanblommorna har inget fruktämne utan bara en stjälk.
bild1

Det är viktigt att hålla ogräset borta och ge plantorna en bra chans att växa till sig!

Växter i gurkfamiljen har känslig rötter och gillar inte när man ogräshackar intill dem, rensa försiktigt och när jorden blivit ordentligt varm kan du täcka runt plantorna med gräsklipp eller halm för att hålla ogräset tillbaka och hålla värmen i jorden.
Text & bild: Magdalena Jorkvist

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s