Kultur

Orange Is the New Black

Fängelseserien Orange Is the New Black har precis kommit med en andra säsong och sedan tidigar är det klart att det även blir en tredje. Serien är skapad av Netflix som är en streamingtjänst och tittaren får tillgång till en hel säsong med en gång. Det innebär att den som vill kan ägna sig åt att se alla avsnitt på en gång.

Serien bygger på en självbiografi av Piper Kerman som själv satt i fängelse under femton månader från 2004. Huvudkaraktären i serien heter också Piper och är en kvinna från den övre medelklassen som döms för ha medverkat vid smuggling nästan tio år tidigare. Då levde hon i ett förhållande med Alex som var internationell knarklangare. Efter att ha lämnat flickvännen och det livet bakom sig lever Piper ett ordnat liv och är förlovad med Larry. Preskriptionstiden för brottet är 12 år och trots att Piper lever skötsamt blir hon dömd och hamnar i fängelse.

Fängelset är en stor omställning för Piper men den största chocken är att hennes före detta flickvän Alex avtjänar sitt straff på samma fängelse. Det är en tuff miljö i fängelset och skildringen känns äkta. Fängelset är en helt egen värld där andra regler gäller för att överleva. De kvinnor som skildras är inte bara människor i fängelse utan tittaren får även se glimtar av deras liv utanför murarna. Vilka omständigheter har lett till att de hamnat i fängelse.

orangeisthenewblack2

 

Text: Liza Kettil

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s