Krönika

Krönika: Storlekens betydelser

Jag kallar det för storleksångest; detta tillstånd som uppstår när man skall försöka köpa rätt storlek av någonting. Alla som tillverkar kläder verkar hitta på egna storlekar helt godtyckligt så i min garderob finns kläder från storlek x-tra small till x-tra large. Vad ska jag svara när någon frågar vilken storlek jag drar? Kan det någonsin bli rätt?

Det är väl en sak när man kan prova kläderna i affären och snabbt konstatera vilken storlek som passar bäst, strunt samma om det är medium eller large. Desto värre blir det när kläder skall beställas. I våras skulle jag köpa jacka på nätet. Jag mätte mig kors och tvärs och lusläste storleksguiden och recensioner om huruvida den var stor eller liten i storleken. När jag fick hem jackan upptäckte jag att mina armar var en decimeter för korta. Det stod inget om att jag borde ha mätt dem.

Sedan jag fick barn är storleksångest något jag får alldeles för ofta. Centilongerna 74, 80, 86, 92 och 98 kan funka på samma unge, lite beroende på hur kläderna är utformade och vad det är för plagg. Dessutom växer barn, på ett lömskt vis. De kan stå stilla vid samma längd jättelänge och plötsligt växa massor över en natt. Detta gör att man måste väga in tusen olika faktorer när storleken skall väljas på vissa kläder. Kommer det att passa hela säsongen?  Krymper det i tvätten? Får det plats ett extra lager under? Går det att krypa i? Ibland kommer jag på mig själv att försöka googla fram svaret. Typ som om det skulle finnas någon människa nånstans som skulle kunna veta om min dotter hinner växa ur sina nya regnkläder innan oktober. Jag antar att jag hoppas på att det skall finnas en tabell som säger hur fort 1,5-åringar växer, och ett register på vilka regnklädesmärken som är störst i storleken.

Att köpa skor till småbarn är något av det svåraste jag försökt mig på!

Att köpa skor till småbarn är något av det svåraste jag försökt mig på!

Det kan ju inte bara vara jag? Det måste ju finnas någon mer som har känt sig uppgiven inför den nästan omöjliga uppgiften att köpa de första skorna till sitt barn som helst skall passa  en hel sommar. Varför gör ingen något åt den här storleksanarkin?

Jag hoppas så att någon uppfinner storleksbestämmelser och tvingar alla i hela världen att följa dem. Alternativt att storleksmärkning förbjuds helt (när ingenting stämmer är de mer vilseledande än till hjälp tycker jag) och så kunde vi börja prova, titta och mäta istället och använda vårt sunda förnuft istället för att vilseledas av siffror. Om inget av detta är möjligt så kanske någon åt minstånde kan utforma en storleksväljar-app. Då är det ju inte MITT omdöme det är fel på när ingenting blir rätt!

Text: Regina Johansson

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s