Hem & Trädgård

Ogräs i rabatten?

 ”Hjälp, min rabatt är övervuxen med ogräs och jag vet inte hur jag ska få ordning på den!”

Ibland hänger man inte riktigt med i svängarna får inte bort ogräset i tid. På försommaren växer det så det knakar och det räcker att man tittar bort en stund så kan läget plötsligt se helt hopplöst ut.
Är det rotogräs med stora rotsystem som kvickrot eller kirskål så kan man behöva gräva upp hela rabatten och plocka bort ogräset för hand ur varje planta. Det kan vara bra att djupgräva för att få bort så mycket som möjligt och sedan täcka med markduk eller tidningar innan man fyller med jord igen, detta för att inte ogräset ska återkomma med en gång.
Tistlar, skräppor och maskrosor har pålrot och de kan man gräva upp en och en utan att göra för stora ingrepp i rabatten.

ogräsirabatten

Naturen strävar efter att all mark skall vara täckt av vegetation, vilket ofta är tvärt om vad vi människor vill! Därför stöter alla som har trädgård på problem med ogräs, både i grusgångar, mellan stenbeläggningar, i trädgårdsland och i rabatter.

När man börjar att anlägga en rabatt eller plantering är det bra att se till att jorden är fri från rotogräs så att starten blir bra. Ett problem är när det ligger gräsmatta helt intill rabatten då är det svårt att hålla den på plats. Det finns olika sätt att avgränsa mot gräsmattan. Det finns olika typer av kanter av olika material, som ska grävas ner en bit i jorden så inte gräsrötterna tar sig under.
Att lägga naturstenar i rabattkanten är en fin avgränsning men man kan behöva plocka bort stenarna när man rensar för att inte ogräset ska smita emellan. Det kan fungera bra med en kant av marktegel eller andra betongstenar som är fyrkantiga och går att lägga helt ihop. Det går också att kantgräva regelbundet för att hålla gräsmattan på plats.

Text & bild: Magdalena Jorkvist

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s