Kultur

Midsommartraditioner

Du lindar av olvon en midsommarkrans och hänger den om ditt hår…

Det är midsommartider och med det finns en förväntan på att äta sill och jordgubbar och sedan skutta kring midsommarstången. Det finns en allmänt utbredd uppfattning att det här är traditioner som härstammar från forntiden och då var någon form av frukbarhetsrit. Det man skall vara medveten om är att en tradition är aldrig statisk utan istället i ständigt förändring. Något som kan uppfattas som uråldrigt kan i själva verket vara ett tämligen nytt påfund. Ett tydligt exempel på detta är själva dagen vi firar midsommar. Midsommarafton infaller på en fredag mellan 19 och 25 juni. Datumet är därför rörligt, men det är alltid en fredag. Fram till 1953 var midsommaraftonen en egen dag precis som julafton och inföll då 24 juni. Midsommarafton är dock i likhet med julafton inte en röd dag utan följs istället av en röd dag. Anledningen till att midsommaraftonen flyttades var att riksdagen ansåg att det bättre skulle passa in i arbetsveckan om en förändring gjordes.

DSC_0017 (35)

Jordgubbar hör idag midsommaren till

Sillen och potatisen som vi äter vid midsommar är även det ett sentida inslag i midsommarfirandet. Det är ungefär samtidigt som midsommaraftonen ändras som sill och potatis blir vanligt på menyn. Tidigare var detta fattigmansmat, vardagsmat som inte alls kopplades samman med festligheter. Färskpotatisen hade man alls inte råd att äta utan den skulle vara i jorden så länge som möjligt. Risken fanns ju alltid för missväxt och med det svält. Långt tidigare var istället filbunke och vitgröt vanliga på midsommarmenyn.

DSC_0172 (18)

Många drömmer om att fira midsommar på landet och kunna sitta ute långt in på natten

Midsommarstången kom troligen till Sverige under medeltiden. I Tyskland fanns vid den tiden något som kallades majstång och det finns likheter med vår midsommarstång. I Sverige där klimatet är kallare kom den importerade traditionen att flyttas i tiden. I månaden majs inledning är det inte säkert att löven slagit ut och att det finns material att smycka en stång med.

Hur var det då med de små grodorna? Nog är det en uråldrig tradition att sjunga om grodor utan öron och svansar! Texten finns publicerad för första gången i Sånglekar från Nääs 1922.

En tradition är en ständig rörelse och något som ständigt förändras. Om femtio år kanske midsommartraditionerna ser helt annorlunda ut än idag. Det som däremot är ganska säkert är att man även då kommer att uppfatta de traditionerna som uråldriga.

P1020878

En typisk svensk midsommar har som tradition att regna bort

Läs gärna:

Lucia

Text & Bild: Liza Kettil

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s