Hem & Trädgård

Odla jordgubbar

Jordgubbar är något av det bästa med sommaren och de kan avnjutas på många olika sätt, alla lika goda.  Det vanligaste är att köpa sina ”gubbar” på torget eller i affären men hur svårt kan det vara att odla dem själv? Att odla jordgubbar kräver en del arbete men då får en obesprutade bär som går att njuta solvarma direkt från plantan.

DSC_0006 (53)

Jordgubbar hör onekligen sommaren till

Har du inte odlat jordgubbar tidigare så börja gärna i liten skala tex i en pallkrage, odlingslåda eller i kruka. Köp gärna plantorna på plantskola då vet du att det är friska plantor du får och vilken sort det är. Kommersiellt odlade jordgubbar är ofta hårt besprutade och de sorter som används behöver vara tåliga för stötar och det kan bli på bekostnad av smaken. Nysatta jordgubbsplantor ger inte så mycket skörd det första året men tänk på att vattna regelbundet och täck gärna jorden med något gärna halm men det fungerar också med träull, hö, gräsklipp eller tidningar. Jordtäckningen hindrar jorden att skvätta upp på bären när du vattnar eller när det regnar men den håller också fukten kvar i jorden. Jordgubbsplantorna vill gärna föröka sig och skickar ut flera revor från varje planta. Vill du utöka din jordgubbsodling blir det små gratisplantor av varje reva. Dessa låter du rota sig ordentligt medan de sitter ihop med moderplantan och sätter dem själva först till hösten. Vill du inte ha fler så gäller det att nypa av revorna när de kommer annars tar de onödig energi från plantan som den borde använda till bären.

 

Det är många förutom du som gillar dina jordgubbar i trädgården. Fåglar är ett gissel som är rätt lätt att komma ifrån med nät som är avsett för detta. Det är bra om nätet inte ligger direkt på plantorna då kan det fastna i plantor eller bär och fåglarna kan komma åt genom nätet. Det räcker med att lägga det på några växtstöd, som finns i olika höjder i trädgårdshandeln, och lägga några stenar runt kanten så det inte flaxar i vinden. En jordgubbsälskare som är svårare att klara sig emot är grävlingen. Den har en stark nos som kan rulla undan stora stenar och äter helt rent. Fåglarna tar bara mogna bär men grävlingen tar allt. Här gäller det att bygga ett rejält staket med en ordentlig grind eller lägga ner odlingen. Nästa gissel är sniglar som också älskar jordgubbar. Plocka dem och döda dem, göra ölfällor, lägga ut järnfosfatkorn eller vattna ut nematoder är de metoder som finns till hands. Preparat med nematoder finns att köpa på nätet sök bara på ”nematoder” så kommer det förslag och information.

DSC_0010 (51)

Jordgubbar passar till mycket gott. Här är en glutenfri mazarintårta med jordgubbar. Recept finns på VisaLiza

Jag tycker ändå att det är värt besväret just för de där solvarma otroligt söta gubbarna som åker direkt i munnen när man tittar till sina plantor.

Text: Magdalena Jorkvist

Bild: Liza Kettil

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s