Livsstil

Varför är loppis så poppis?

Vad är det egentligen som gör loppis och second hand så populärt idag? Det finns troligen flera svar på den frågan. En anledning hänger ihop med modet och att retro och vintage är helt rätt idag. Serier som Mad Men som utspelar sig på 60-talet har influerat både mode och inredning. Efter stilbildaren har det sedan följt en lång rad serier som utspelar sig under 40-tal till 60-tal där Bomb Girls är ett bra exempel som både fångar tidsandan och dessutom bjuder på en fantastisk uppvisning av vackra kläder, möbler och saker. Att handla saker på loppis är också en möjlighet att hitta unika saker. Genom de senaste årtiondenas massproduktion blir det unika allt svårare att uppnå. Kanske är det inte så viktigt att vara helt annorlunda men det kan ju onekligen vara trevligt att inte se ut som alla andra. Många tycker också om själva jakten, att det aldrig är förutsägbart att handla på loppis. Ytterligare ett svar på varför loppis är populärt hänger ihop med ett ökat medvetande. Fler och fler inser idag att ökad konsumtion inte fungerar för ett hållbart samhälle. Genom att välja att handla på loppis och second hand gör du nämligen en miljögärning eftersom du köper något som redan finns.

DSC_0053 (24)

Emalj har blivit allt mer populärt på senare år

Ofta när en läser guider till att bli en loppisfyndare finns det många pekpinnar, var där tidigt på morgonen, gå ensam så du kan fokusera på dina fynd och läs på så du vet vad saker är värda. Det stämmer säkert för somliga, men som jag ser det ska loppis vara roligt och inte alls omgärdat av måsten. Känns det viktigt att göra fynd som kommer att göra dig rik? Då kan du gott följa råden ovan men är du mest ute efter ett trevligt sätt att spendera en lördag då kan du helt strunta i dem. Som jag ser det är det trevligt med sällskap när en loppar, vem skall du annars visa sina fina fynd för? Kom tidigt om du vill, annars åk när du själv vill och loppisen är öppen. Är du ute efter möbler kan det på många loppisar vara klokt att komma tidigt eftersom de har en strykande åtgång. Vad gäller fynden är det svårt att säga vad som egentligen är ett fynd. Själv blir jag fånigt glad av färgglada halsband från 60-talet, barnböcker  och bruksföremål till köket som ingen vet hur de skall användas längre. Vad gäller barnböcker vill jag verkligen understryka att detta är något fantastiskt bra att fynda på loppis. Här går det att få tag på alla klassiker från Astrid Lindgren eller kanske Maria Gripe för 5-10 kronor styck. Många gånger är dessa gamla upplagor mycket vackrare än de som finns i tryck idag.

DSC_0063 (25)

Koppar och fat som dessa har blivit riktiga dyrgripar. För tio år sedan kunde de kosta några kronor men nu flera hundra kronor.

I sommartider finns det loppisar lite här och var längs vägarna. En del riktigt bra och andra ganska usla. För att en loppis skall vara bra måste den i mitt tycke vara ren och välorganiserad. Det får gärna vara mycket saker och första intrycket kan vara kaotiskt men även på sådana loppisar ser man snart en röd tråd i ordningen. För den som är på jakt efter vintagekläder och bor i en större stad kan det vara en god investering att ge sig iväg till loppisar i mindre orter med ett visst avstånd till den stora staden. En klänning som i Göteborg skulle kosta några hundra kan man i Uddevalla fynda för 60-100 kronor. Resan kan ganska snart tjänas in och sen blir det ju lite av ett äventyr att ge sig ut på tur.

DSC_0005

Ett loppisfynd för tio kronor

Att ge sig ut på loppisturné tillsammans med några goda vänner är en bra sysselsättning om sommaren. Den som är lite modig ger sig av på vinst och förlust och hoppas på att hitta loppisar längs vägen. Då kan det vara bra att stanna till i mataffärer på vägen och titta på deras anslagstavlor där loppisarna ofta gör reklam för sig själva. Den som vill vara säker på att hitta loppisar gör klokt i att göra lite efterforskningar innan avresa. Loppiskartan är ett utmärkt hjälpmedel där många loppisar finns med. Var dock uppmärksam på att en den information på sidan kan vara gammal. Att skicka ut en efterlysning i ditt Facebookflöde är också ett bra tips. Tala om vart du har tänkt åka och dina Facebookvänner har garanterat förslag på vart du bör stanna längs vägen.

DSC_0100 (23)

Glada vänner på loppisturné i Dalsland och Bohuslän sommaren 2013

Text & Bild: Liza Kettil

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s