Livsstil

Spoofing, pfishing och Nigeriabrev

Med Internets uppkomst har möjligheterna blivit fler – också för kriminella aktiviteter. Brotten i sig är inte nya, men de har fått en ny arena.  Det finns en rad olika cyberbrott och ett av dem är bedrägerier av olika slag. Antalet bedrägerier på nätet är mycket stort men omfattningen är, som för andra fall av cyberbrott, svår att bedöma. Största delen bedrägerier begås på auktionssajter som eBay, tradera eller blocket.

Enligt en undersökning från 2004 kan det vara så många som 30000 bedrägerier om dagen på eBay. Då kan det röra sig om försäljning av stöldgods, uteblivna leveranser, vilseledande beskrivningar och falsk budgivning. Siffrorna måste ses som osäkra som vid alla typer av cyberbrott.

Det finns många typer av internetbedrägerier. Phishing, på svenska nätfiske innebär att bedragare lurar till sig kontokortsinformation och lösenord via e-post. När en hemsida kopieras av bedragare i syfte att lura kunder eller förlöjliga förlagan kallas det Spoofing. Bedragare är ofta skickliga på att utnyttja människors tillit och det kan vara lätt att tro att om en falsk hemsida ser professionell ut så är den pålitlig. Anonymiteten på internet underlättar också bedrägerierna och en annan aspekt är att den gränsöverskridande karaktären av dessa brott gör det svårare att spåra och hantera för polis och andra rättsliga myndigheter. Man kan exempelvis sitta i Sverige, ha en server i Belgien och begå ett brott via datorn i Norge. Har dessa länder då olika lagar så blir det svårt att komma åt nätbedragarna.

IMG_6358

Det kan vara svårt att se om en hemsida eller ett mail är äkta. Titta på webadressen, att den verkligen är rättstavad och att det inte finns en till för företaget. Prova också att ta kontakt med kundtjänst på företaget eller myndigheten om du är osäker.

Ett av de äldsta och mest välkända bedrägeriet går under namnet Den spanska fången som går så långt tillbaka som till tiden för Francis Drake, det engelsk-spanska kriget och den spanska armadan på 1500-talet. Själva bedrägeriet ser ut enligt följande: En välbärgad engelsk herre möter en man som utger sig för att vara en spansk adelsman i exil som varit tvungen att fly sitt land på grund av sina politiska motståndare. Adelsmannen visar sedan ett fotografi på en vacker flicka som han påstår är hans syster och berättar att hon hålls fången i Spanien. Nu behöver han hjälp av en engelsk man att få sin ”syster” fri eftersom han själv var tvungen att fly från Spanien utan varken pengar eller övriga resurser och berättar vidare att systern har ett stort arv att få ut och att den som befriade henne skulle komma att berikas stort med delar utav arvet. Engelsmannen, förblindad av snabb rikedom och drömmen om en vacker spansk adelsdam, betalade det som den spanska adelsmannen ville ha och med jämna mellanrum återkom adelsmannen om hur det gick och att det behövdes mer pengar för att hon skulle befrias. Till slut hade engelsmannen inga pengar kvar, varpå den spanska adelsmannen försvann med engelsmannens pengar på sig. Detta bedrägeri har sedan återkommit i lite varierande former. På 90-talet blev
amerikaner bedragna av ”den mexikanska fången”, en lite omarbetad version av ”den spanska fången. På senare år har metoden blivit känd som ”nigeriabreven”, där en liknande story skickas via brev, fax eller e-post. Ursprungligen kom dessa brev från Nigeria men även brev av den här typen har även skickats från andra platser på senare tid.

Läs också:

Syna bluffen
Tillfället gör tjuven!
Debatt: Våldsbrott är inte så  vanliga som du tror

Text: Johan Nilsson
Bild: Liza Kettil

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s