DIY

DIY: Sy en haklapp!

För den som använder haklapp kan det vara skönt att ha flera stycken, i väskan på resan och en extra där hemma ifall en liten kamrat är på besök. Haklappar är lätta att sy och det går inte åt mycket material. Vi visar dig hur! Givetvis funkar det bra att använda samma teknik till att sy en haklapp åt både barn och vuxna.

Du behöver:

  • Vaxduk/plastduk, men försäkra dig om att det inte är en PVC-duk du använder, den innehåller ämnen som inte bör vara i närheten av kroppen. Det finns plastdukar som är märkta med trygg textil, de är ett bättre val.
  • Snedslå i bomull, finns i sytillbehörsaffärer.
  • Kardborreband
  • Tråd i samma färg som snedslån och kardborren
  • Symaskin
  • Högst en timme till förfogande, även om du är ovan.

DIYhaklapp3

Gör såhär:

  1. Först behöver du ett mönster. Du kan rita av en redan befintlig haklapp och sedan förlänga den eller bredda den om du vill. Det är halsen som är svårast att få till, men det går på fri hand också. Prova i sådana fall gärna ditt mönster runt halsen på ett barn eller dig själv om det är en vuxen du syr till, så att du ser att halsringningen är lagom stor. Fickan skall vara exakt lika bred som haklappen. Längd på haklappen och djup på fickan kan bero lite på hur lång personen är som ska bära den, och om hen äter själv eller blir matad. Ju längre personen är desto lättare hamnar spillet långt ner i knät. Då kan det vara idé med en längre haklapp. Gör inte fickan för djup om du gör en kortare haklapp. Om du gör en haklapp som är ungefär lika lång som de flesta barnhaklappar är i affären, gör inte djupare ficka än 5-6 cm. När du ritar ut fickan på mönstret så gör den dubbelt så djup som du vill att den ska vara i slutändan (alltså 10-12 cm i detta fallet), den ska vikas dubbel innan den sys fast.  Du kan rita på ett vanligt eller styvt papper, på bilden har vi använt åldersbeständig byggplast.
DIYhaklapp

Mönster ritade på åldersbeständig byggplast många fördelar, det är lätt att rita av mönster eftersom de är genomskinliga och de tål att användas om och om igen. Rulla ihop mönstren och spara dem inför nästa gång du vill sy!

2. Lägg mönsterdelarna på baksidan av vaxduken och rita av. Klipp ut.
3. Sy fast snedslån. Om du undrar hur man gör, finns en mycket bra beskrivning här på sysidan.se. Eftersom vaxduken är så styv och därmed har bra styrsel, behöver du inte nåla innan du syr. Du kan börja och sluta några centimeter över nederkanten, där det ändå inte kommer att synas under fickan.
4. Vik fickan dubbel med rätsidan utåt. Lägg haklappen på bordet framför dig med avigsidan uppåt. Lägg fickan med den ”öppna” kanten längst med nederkanten på haklappen, alltså med den vikta kanten uppåt mot mitten. Sy med raksöm nära nederkanten.
5. Vräng fickan så den hamnar på framsidan och peta ut hörnen.
6. Klipp ut kardborre som är lagom lång och fäst den i halsändarna, prova ut var de sitter snyggast. Det finns kardborre som stryks fast, men eftersom en haklapp öppnas och stängs ofta så är det ändå smart att sy fast den också. Färdigt!

DIYhaklapp2

Det vi idag kallar vaxduk är sällan just en vaxduk. Istället är de oftast gjorda av plast. Just denna haklapp är gjord av trygg textil-märkt duk och kan som de flesta andra tvättas i 40 grader. Snedslån klarar naturligtvis också tvätt. För även om haklappen går att torka av så kan det ändå kännas bra att tvätta den i maskinen ibland!

Läs också:

DIY: Sy om dina påslakan till babyn

DIY: Sy om reflexvästen

Text & bild: Regina Johansson

2 svar »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s