Livsstil

Matsvinn

Att slänga mat är knappast något som någon har för avsikt att göra. Matavfallet per person i Sverige ligger på hela 81 kilo per år. Drygt en tredjedel av detta hade kunnat ätas om det istället hade hanterats på rätt sätt. Här finns alltså både en ekonomisk och ekologisk vinst att göra. För en barnfamilj med två barn handlar det om 3000 till 6000 konor som hade kunnat sparas genom att maten hade ätits upp istället för att hamna i soptunnan. Matavfallet kan delas upp i två kategorier Onödigt matavfall och Oundvikligt matavfall. Med onödigt matavfall avses sådant som hade kunnat ätas om det hade hanterats på rätt sätt. Exempel på detta är matrester, bröd, frukt och grönt. Att ta till sig en för stor portion och inte äta upp all mat genererar alltså ett onödigt matavfall. Oundvikligt matavfall är däremot svårare att minska eftersom det är sådant som uppkommer i samband med matlagningen. Det kan vara sumpen som blir kvar när morgonkaffet bryggts eller potatisskalen som slängs när middagspotatisen har skalats. Den totala mängden matavfall är det onödiga och det oundvikliga matavfallet sammantaget.

DSC_0168 (18)

Att servera maten i en mindre skål eller på en mindre tallrik kan vara ett sätt att minska matsvinn

En orsak till att mat slängs handlar om en förändrad livsstil där färre lagar middag varje dag. Maten blir något som skall passas in i ett schema där även barn skall hämtas och lämnas och egna aktiviteter skall hinnas med. Det i sin tur leder till att den mat som äts behöver vara enkel att tillaga och kanske även gå snabbt att äta Här blir planering nyckel till att dels få fungerande middagar men också till att begränsa svinnet. Att planera maten en vecka i taget och handla helt efter planeringen gör att risken för att mat slängs blir lägre. Bristande livsmedelskunskap är också en viktig faktor till varför mat slängs. Istället för att lita till lukt och smak väljer många att se till en förpacknings datummärkning istället för att avgöra själv. Något som luktar och smakar bra är med största sannolikhet inte dåligt utan kan ätas. Ägg är exempel på en vara som håller sig betydligt längre än bäst-före-märkningen som är 28 dagar efter värpdagen. Hållbarheten för ett ägg som förvaras i ett kylskåp är däremot två till tre månader. Mjölk är visserligen ett ganska känsligt livsmedel men om den förvaras i kylskåp kan klara sig så länge som en vecka efter sitt bäst-före-datum.

DSC_0584 (2)

 

Även om det är svårare att påverka det oundvikliga matavfallet så går det att låta det göra nytta istället för att bli till sopor. Genom att kompostera matavfallet istället för att slänga är ett bra sätt att bidra till ett hållbart kretslopp.

Text & Bild: Liza Kettil

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s